PORUKA VLADI

HUP: Porez na imovinu tek kad se srede zemljišne knjige

11.09.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija održao je sjednicu na kojoj se razgovaralo o aktualnoj situaciji u gospodarstvu s naglaskom na poreznu politiku. Tom prilikom doneseni su zajednički zaključci koje su danas u Splitu javnosti na konferenciji za medije predstavili Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Podružnica Dalmacija, i Helena Budiša, članica Izvršnog odbora, porezna savjetnica i revizorica

O najavljenom porezu na imovinu Marušić je rekao da poslodavci smatraju da je u redu oporezovati ono što se oporezovati može, ali da to mora biti pravedno. 'Porez se može provesti ako smo svi u ravnopravnom položaju, što sada nije slučaj. Dok se ne urede zemljišne knjige, porez će platiti građani koji imaju legalnu imovinu i tome oni nisu u ravnopravnom položaju. Porez da, ali kad se srede zemljišne knjige', naglasio je Marušić.

HUP-a Podružnice Dalmacija drži da je ukidanje troškova reprezentacije i službenih automobila koji bi bili uvršteni u porezno priznati trošak destimulirajuće za poduzetnike. 'Ukidanje poreznih olakšica na luksuz da, ali primjerice trošak automobila Renault Clio u poslovne svrhe nije luksuz. Isto tako, zbog ukidanja troškova reprezentacije, na gubitku su u ugostitelji', napominje čelnik HUP-a.

Poduzetnici su posebno zabrinuti zbog političkih pritisaka kojima su, prema nadavnom priznanju šefice Porezne uprave u Zagrebu, bili izloženi porezni inspektori. 'Porezni inspektori moraju biti vjerodostojni. Mi nemamo informacija da je netko od djelatnika koji su bili pod političkim pritiskom sankcioniran. To dovodi u pitanje njihovu vjerodostojnost. Ako su Sanader i njegovo jato procesuirani, što je s poreznim inspektorima?' zapitali su se na današnjoj konferenciji u HUP-u Dalmacije.

Marušić se dotakao i pitanja najavljenih fiskalnih blagajni i on pozdravlja tu ideju koja će dodatno uvesti red, ali naglašava da trošak uvođenja tih blagajni (spekulira se o iznosu od sedam i pol tisuća kuna samo za softver za fiskalnu blagajnu) nikako ne bi smio biti samo na poduzetnicima ili obrtnicima.

Na kraju se Helena Budiša osvrnula na činjenicu da Vladina porezna politika ne stimulira poduzetnike na investiranje u dugotrajnu imovinu, preuređenje radnih prostora ili u proizvodnju. Po njezinom mišljenju, nije dovoljno stimulirati brojčano radna mjesta, već i investiranje, kao i reinvestiranje dobiti. U usporedbi s okruženjem, naši poduzetnici nisu konkurentni. Posljedica toga je rast štednje u bankama, što znači da je poduzetnici ne investiraju u gospodarstvo, a to Vlada mora promijeniti.