NOVO NALAZIŠTE

Ina otkrila naftu u blizini Vinkovaca

11.09.2012 u 12:18

Bionic
Reading

U okviru naftnog polja Privlaka u blizini Vinkovaca Ina je otkrila novo nalazište nafte na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad, izvijestili su iz te kompanije

'Tijekom bušenja na dubini od oko 1000 metara nalazi ispitivanja pokazuju značajne proizvodne količine nafte. Preciznije vrednovanje rezervi i proizvodnje ugljikovodika bit će poznato nakon daljnjih ispitivanja i izrade projekta razrade. Dosadašnji nalazi ispitivanja pokazuju proizvodnju nafte od oko 600 barela na dan. S obzirom na rezultate, može se očekivatida će njihova dnevna proizvodnja značajno doprinositi povećanju proizvodnje na ovom području', stoji u obavijesti na Burzi.

Iz Ine podsjećaju da su u siječnju 2001. otkrili satelitsko naftno polje Selec-1, a u srpnju ove godine otkrili su naftu na bušotini Hrastilnica-3 kraj Ivanić Grada. 'Ovo otkriće nastavak je pozitivnih rezultata jednog od osnovnih novih pravaca u istraživanju Panonskog bazena, temeljenog na traženju novih, tzv. satelitskih polja u neposrednoj blizini već postojećih polja', izvijestili su iz Ine.

'Ova priča nikakve veze nema s cijenom gorive. Vi znate da s domaćom proizvodnjom Hrvatska može zadovoljiti nekih 15 posto potreba za naftom, a 60-70 posto potreba za plinom. Sve ostale količine se uvoze tako da ove količine neće bitno utjecati na samu količinu, ali će sasvim sigurno utjecati na smanjenje pada proizvodnje na ovom području i utjecat će na naš poticaj da dalje istražujemo', rekao je izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Želimir Šikonja za Media servis.