MUDRINIĆ NA PLIVA BUSINESS FORUMU

'Konačno treba tražiti odgovornost Vlade'

15.05.2009 u 14:01

Bionic
Reading

'Trebali bismo konačno tražiti pravu odgovornost Vlade', izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave T-HT-a, na okruglom stolu Pliva Business Foruma čija je tema bila 'Poslovna konkurentnost u vrijeme recesije'

Mudrinić se ogradio da ne misli samo na Sanaderovu vladu, nego na činjenicu da nijedna vlast nije definirala cilj koji Hrvatska želi doseći za pet godina, pa su nam 'otvoreni svi smjerovi i čekamo da nam se dogodi turizam, razvije poljoprivreda i ICT, dogode projekti energetike i strane investicije, pa i reformira javna uprava'.

Ključnim smatra definiranje cilja i strategije, a 'vlade bi se trebale nadmetati koja će na najbolji mogući način ostvariti taj cilj'.

Mudrinić misli da kriza nije dotaknula dno, nego se nastavlja te da je Hrvatska nije iskoristila da napravi iskorak, nego samo čeka da prođe. 'Ljudima na vlasti nedostaje jasnoća u odnosu određivanja hrvatskih prioriteta i ne slušaju se kompetentni ljudi poput ekipe iz Vijeća za konkurentnost', izjavio je predsjednik uprave T-HT-a.

Sporazum sa sindikatima ocijenio je kao dobar jer daje mir, ali je upozorio da donosi porezno opterećenje. 'Više od 50 posto BDP-a potrošeno je na održavanje javnog sektora. Kako biti konkurentan kad imate takvo opterećenje?' kazao je Mudrinić.


Na pitanje moderatora Miodraga Šajatovića iz Lidera koje je mjere T-HT poduzeo u krizi, Mudrinić je kazao da je pokrenuto restrukturiranje te da će se od 1. srpnja broj menadžera smanjiti za 30 posto. U sklopu reorganizacije objedinjavaju se T-com i T-mobile u jednu poslovnu jedinicu.

Plivin direktor Matko Bolanča komentirao je da su njihovu kompaniju napustili mnogi kvalitetni ljudi, 'jer su se promijenili procesi'.

Šajatović je rekao da je zajedno s Michaleom Porterom, uglednim konzultantom koji će danas održati predavanje na Pliva Business Forumu, posjetio premijera Sanadera, ali nije htio iznositi detalje razgovora. Iako je bio najavljen, Milan Bandić se nije pojavio. 

Na Šajatovićevo pitanje Mudriniću ima li političkih ambicija, predsjednik uprave T-HT-a je uzvratio da su njegovi nastupi u javnosti, HUP-u ili GSV-u također politički angažmani. Kazao je da bi volio da se barem dio gospodarstvenika s Pliva Business Foruma aktivno uključi u politiku, što su oni popratili pljeskom.

Slobodan Vučićević, gost iz Srbije i Slovenije koji je predsjednik uprave Droga Kolinske i predsjednik Srpske asocijacije menadžera, kazao je da su u Srbiji prisutni prvi makroekonomski znaci oporavka, pa je u ožujku zabilježen rast izvoza i proizvodnje. Vučićević je zagovornik ideje suradnje u regiji, ističući problematičnim što razmjena Hrvatske i Srbije iznosi milijardu eura, a da pritom nijedna kompanija iz Srbije nema predstavništvo u Hrvatskoj.

Vučićević je kazao da je kriza različito djelovala na pojedine brendove Droge Kolinske: 'Narod od muke pije više kave i jede više čokolade, a manje pije mineralne vode.'

I dok su se svi okupljeni složili da je za konkurentnost zemlje ključno obrazovanje, Vučićević prednost, barem kada su menadžeri u pitanju, daje iskustvu: 'Menadžer se postaje radom jer, da nije tako, štampali bismo diplome i bili najbogatiji u regiji.'