ŠVALJEK STIŠAVA EUFORIJU

'Pohvalu Fitcha treba zaboraviti i nastaviti raditi'

06.09.2012 u 18:18

Bionic
Reading

Nakon što je bonitetna agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske, ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek za Media servis poručuje: pohvalu treba zaboraviti te i dalje ustrajno raditi

Do jučerašnje dobre vijesti svi su govorili o padu rejtinga. Euforija je išla u tom, a nakon Fitcha krenula je u drugom smjeru, komentirala je Švaljek ocjenu bonitetne agencije, ali i poručila: svi bi trebali malo stišati emocije.

'Kako nema potrebe za previše katastrofičnim očekivanjima, tako isto nema potrebe da se sad svi veselimo oko ovog zadržavanja kreditnog rejtinga i ove promjene izgleda s negativnih u stabilne', kaže Švaljek.

Fitch je tek jedna od tri agencije, uz Moody's i S&P, čije 'ocjene' očekujemo.

'Kada bi se gledalo jedno dulje razdoblje, sigurno bismo uočili jako veliku povezanost između ocjena svih triju agencija. No to ne mora značiti da će se ocjene svih agencija kretati u istom smjeru', pojasnila je Švaljek. Ona je dodala kako je lijepo što je Fitch prepoznao činjenicu da je Vlada ustrajna u namjeri da provede fiskalnu konsolidaciju i da su to odlučili nagraditi.

'Činjenica je da očito danas mnogo zemalja Europske unije dosta teško provodi svoje vlastite programe fiskalne konsolidacije. Hrvatska očito relativno uspješno to radi i zbog toga je jedna od rijetkih zemalja kojoj rejting u ovakvoj situaciji ne pada nego se zadržava', istaknula je Švaljek.

No stvari treba nazvati pravim imenom.

'Nemojmo smetnuti s uma da je danas taj rejting za Hrvatsku vrlo nizak. Dakle, on je samo jednu stepenicu viši od onog takozvanog 'junka', odnosno od neinvesticijskog rejtinga', jasna je Švaljek.

Zbog svega navedenog Vlada upravo sada ne smije usporiti, smatra ravnateljica Ekonomskog instituta.

'Ja mislim da brzo treba zaboraviti jučerašnji dan i zaboraviti na pohvalu koja je na neki način dobro došla od Fitcha i nastaviti vrlo ozbiljno raditi kako na nastavku mjera štednje i dobre naplate poreznih prihoda, ali još više na jednoj koordiniranoj akciji koja bi trebala u krajnjoj liniji dovesti do poboljšanja investicijske klime u Hrvatskoj. Mislim da je to ono što Hrvatskoj doista treba u jednom dužem roku', rekla je Švaljek.

A hoće li doista ove jeseni doći do pokretanja investicijskog ciklusa, kakav najavljuju u Vladi, a koji bi trebao zemlju izvući iz krize?

'Iz moje perspektive naprosto ne vidim boom. Možda članovi Vlade imaju bitno drukčiji uvid od nas koji gledamo sa strane. Očito je da se neki razgovori vode i neke pripreme rade za investicije u državnom sektoru. Međutim, to još uvijek ne vidimo u nekim konkretnim činjenicama i podacima', zaključila je Švaljek.