STOJE RADOVI U DALMACIJI

Konstruktor koči planove Hrvatskih cesta

07.09.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Najveći problem u realizaciji investicijskih planova Hrvatskih cesta je splitski Konstruktor koji je na području Dalmacije obustavio radove vrijedne 200 milijuna kuna, doznajemo iz kompanije zadužene za gradnju i održavanje državnih cesta

U prvih sedam mjeseci Hrvatske ceste ostvarile su 54 posto planiranih radova na izgradnji i obnovi cestovne infrastrukture za ovu godinu po čemu znatno odskaču od prosjeka državnih tvrtki, koji iznosi svega 28 posto realizacije.

S obzirom na još dvjesto trenutačno otvorenih javnih natječaja, u HC-u očekuju da će do kraja godine ostvariti preko 90 posto planova. Međutim, upozoravaju na tri problema koja usporavaju realizaciju plana.

Trenutačno im je glavni problem posrnula splitska tvrtka Konstruktorinženjering, koja je obustavila radove na dvama ključnim projektima u Dalmaciji vrijednima 330 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji dionice Solin – Klis (Majdan – Jamani – Klis), gdje je Konstruktor inženjeringu kao vodećem izvođaču partner Hidroelektra te dionice Trogir – Split (Plano - Kaštel Stari) na kojoj je partner Konstruktora tvrtka PZC Split.

Kako doznajemo, u naredni utorak će se održati ključni sastanak s čelnim ljudima Konstruktora, a ako se nakon toga ne pokrenu radovi, Hrvatske ceste tražit će zamjenske izvođače za navedene projekte.

Drugi problem koji usporava realizaciju planova su neriješeni imovinsko-pravni odnosi na pojedinim gradilištima. Oni su, kako nam kažu u HC-u, naslijeđeni od prethodne uprave koja je otvarala gradilišta bez da je prethodno osigurala imovinsko-pravne uvjete.

Hrvatske ceste muči i nemogućnost zbrinjavanja viška materijala koji nastaje na gradilištima. Stoga očekuju od Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) da što prije donese Pravilnik koji regulira ta pitanja.

U HC-u tvrde da nemaju problema s financiranjem radova te da izvođačima ne duguju 'ni jednu kunu'. Štoviše, u budućim projektima najavljuju stimuliranje izvođača radova avansom u visini od 10 posto vrijednosti projekata.