REAKCIJA HRVATSKIH CESTA

U obnovi Zagorske magistrale nema ništa sporno

07.09.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Iz Hrvatskih cesta oštro demantiraju optužbe poduzetnika Anđelka Jagačića prema kojima HC zajedno s Hidroelekotrom oštećuju državni proračun jer radove na obnovi Zagorske magistrale na dionici Zaprešić – Zabok radi mimo projekta. Tvrde da je natječaj proveden u skladu sa zakonom, a pokušaj naknadne izmjene projekta smatraju namjerom projektanata da pogoduje Jagečićevoj tvrtki Kotonteks

Nova Uprava Hrvatskih cesta u potpunosti stoji iza odluke prethodne Uprave da se projekt obnove dionice Zaprešić - Zabok realizira prema prvobitnom projektu IGH-ovog projektanta Stjepana Kralja. Smatraju da naknadne izmjene projekta nisu mogle biti prihvaćene, jer bi se u tom slučaju morali poništiti rezultati javnog natječaja.

Podsjetimo, Anđelko Jagačić, vlasnik tvrtke Kotonteks optužio je Upravu Hrvatskih cesta da dozvoljava izvođaču radova Hidroelektri niskogradnji radove mimo projekta kojima se porezni obveznici i država svjesno oštećuju za više od 10 milijuna kuna.

U HC-u tvrde da dopuna projekta na koju se poziva Jagačić nikada nije prihvaćena, jer ju je projektant formalno dostavio tek nakon potpisivanja ugovora s izvođačem. Ocjenjuju da je projektant tvrtke IGH postupio neprofesionalno kada je pokušao naknadno izmijeniti projekt pogodujući Jagečićevoj tvrtki.

Pritom napominju da nova tehnologija koja uključuje troosne mreže, koje distribuira Jagečičeve tvrtka, nije mogla ni biti primijenjena u ovom projektu, jer su troosne mreže u Hrvatskoj atestirane tek 30. svibnja ove godine, a ugovor za rekonstrukciju dionice Zaprešić - Zabok potpisan je 30. rujna prošle godine.