DANSKI ANALITIČARI

'Agrokorovi rezultati su razočaravajući'

06.09.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Danska Jyske bank u najnovijoj analizi Agrokorovog poslovanja piše da su ih razočarali rezultati Todorićevog koncerna za drugi kvartal pa su nedavno snizili ulagačima u euroobveznice hrvatskog koncerna prošlogodišnju 'jaku preporuku za kupnju' (strong buy) za dvije stepenice niže, na preporuku 'držati' (hold)

Iako su Agrokorovi rezultati u drugom kvartalu 2012. godine bolji nego lani u istom razdoblju, zabrinutost analitičara izaziva činjenica što se ne nastavljaju izvrsne performanse iz prvog kvartala ove godine. Zato su snizili očekivanja za 2012. i 2013. godinu i podignuli ciljanu razliku u prinosu (spread target) Agrokorovim obveznicama za 50 baznih bodova. Inače, Agrokor se vrlo skupo zadužuje u inozemstvu, tako da izdanje obveznica o kojemu je riječ nosi investitorima kamatnu stopu od čak 10 posto.

'Unatoč malom rastu dobiti iz poslovanja prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), rezultati su razočaravajući. Jedini pozitivan element je značajno povećanje slobodnog novčanog tijeka (FCF), ali ono je rezultat smanjenja od 37 posto kapitalnih troškova za 163 milijuna kuna', navode analitičari.

Mislav Galić: Rezultati su dobri, čudi me izjava

Za komentar smo zamolili Mislava Galića, izvršnog potpredsjednika Agrokora: 'Čudi me ta izjava jer naši su rezultati u drugom kvartalu korektni, na razini prošlogodišnjih.'

A kako je poslovao Agrokor u drugom kvartalu? Do njegovih kvartalnih i polugodišnjih rezultata hrvatska javnost može doći samo posredno, preko investitora kao što je Jyske bank, jer su kod nas dostupni samo godišnji izvještaji. Agrokorov prihod u drugom kvartalu snižen je za 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji i iznosi 7,461 milijardu kuna. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) je porasla za 3 posto, na 659 milijuna kuna. EBITDA marža je uvećana za 30 baznih poena, na 8,8 posto. Neto dug je u drugom kvartalu porastao za 9,6 posto, na nevjerojatnih 10,7 milijardi kuna. Pokazatelj zaduženosti (leverage ratio) porastao je za 0,1 put, s 3,9 na 4 puta. Slobodni novčani tijek (FCF) veći je nego lani, 60 posto, i iznosi 360 milijuna kuna.

Zbog 'ograničenog napretka i elemenata nesigurnosti vezanih uz buduće performanse kompanije', analitičari Jyske bank snizili su svoju preporuku za ulaganje za dvije stepenice, s 'jake preporuku za kupnju' (strong buy) na preporuku 'držati' (hold). Može se zaključiti da analitičare najviše brine povećanje zaduženosti koje nije rezultiralo rastom prihoda. Podignuli su ciljani spread (razliku u prinosu) za 50 baznih bodova obveznicama s kamatnom stopom od 10 posto koje dospijevaju 2016. godine. S obzirom na trenutnu cijenu, očekivani prinos obveznice u idućih dvanaest mjeseci je 7,9 posto.

Kao potencijalne slabosti Todorićeve kompanije, u Jyske banci nabrajaju ograničenost na tržište Balkana i jugoistočne Europe, strategiju širenja poslovanja koja uzrokuje visoke troškove kapitala, ulazak međunarodnih maloprodajnih lanaca na tržišta, kao i rizik da bi regulator mogao prisiliti Agrokor da objavi javnu ponudu za 30 posto dionica Belja.

Zanimljivo je da su analitičari ove banke specijalizirane za investicijsko bankarstvo do sada hvalili Agrokorovo poslovanje, zato su početkom prošle godine i dali preporuku strong buy za njihove obveznice. U svibnju prošle godine, kada se slovenski tisak u vrijeme Todorićevog pokušaja preuzimanja Mercatora raspisao o tome bi njegova kompanija da nema državnih potpora zapravo bila u gubitku, Jyske banka je čvrsto stala uz Agrokor, preporučivši ulagačima kupnju obveznica.