ANALITIČAR NOVOTNY

'Bankrot Slovenije je napuhana priča, ali će ta kriza pomoći Agrokoru'

04.09.2012 u 12:29

Bionic
Reading

Svjetski mediji bruje o bankrotu Slovenije, nakon što je premijer Janša spomenuo taj scenarij u slučaju da naši susjedi ne uspiju prodati državne obveznice u listopadu. Za analitičara Damira Novotnyja to je napuhana medijska priča, no teška situacija u kakvoj se našla Slovenija poruka je hrvatskoj Vladi da ozbiljno prione na restrukturiranje ili privatizaciju državnih poduzeća. Agrokoru bi, pak, koji na nišanu već dugo ima Mercator, ova situacija mogla ići na ruku da jeftinije preuzme slovensko poduzeće

'U listopadu nam prijeti bankrot ne uspijemo li prodati državne obveznice. Sredinom sljedeće godine moramo odjednom platiti dvije milijarde eura dugova i kamata. To će biti nemoguće ako na jesen ne prihvatimo nužne mjere', prvi put je slovenski premijer Janze Janša spomenuo mogućnost bankrota, pa su se austrijski i njemački mediji raspisali o našim susjedima kao 'Španjolskoj iz srednje Europe'. Financial Times podsjetio je da je u drugom kvartalu slovenski BDP pao za 3,2 posto te da bi se desetogodišnji kredit koji bi država mogla dobiti otplaćivao se s kamatama od 6,9 posto, što je više no što moraju plaćati Španjolska i Italija.

Analitičar Damir Novotny smatra da je tema bankrota Slovenije ipak prenapuhana medijska priča. 'Slovenija neće doći u situaciju kakvoj je Grčka, njima će trebati oko dvije do tri milijarde eura pomoći iz europskih stabilizacijskih fondova, što je znatno manje nego što treba, recimo, Grčkoj ili Španjolskoj', komentirao je Novotny za tportal.

No bez obzira na to što ne vjeruje u bankrot Dežele, ovaj zagovornik privatizacije smatra da je ovako teška situacija u susjedstvu snažna poruka hrvatskoj vladi kako se brzo urušava ekonomija koja se temelji na državnom vlasništvu, kao upozorenje što bi se moglo dogoditi i Hrvatskoj i kao poticaj restrukturiranju i privatizaciji. 'Slovenski državni sektor nije se reformirao, nije se provela privatizacija, sada najavljuju prodaju banaka i državnih kompanija od Nove ljubljanske banke (NLB) do Mercatora', kazao je.


S obzirom na to da je spomenuo prodaju Mercatora, može li produbljivanje slovenske krize pogodovati Todorićevom Agrokoru koji želi preuzeti slovenski maloprodajni lanac? 'Da. Može olakšati položaj za preuzimanje Agrokoru jer bi cijena Mercatora mogla ići prema dolje, a i ozbiljnih investitora, osim hrvatske kompanije, zapravo nema. No pravo je pitanje što će i kako će Agrokor s Mercatorom, s obzirom na to da slovenski lanac gubi tržišnu poziciju jer su slovenski proizvodi koje uglavnom prodaje preskupi. To su strukturni problemi Mercatora koje će Agrokor morati riješiti', zaključio je.