KRIZA TJERA KUPCE

Sve više trgovaca odlazi iz Importanne galerije

27.08.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Zakupci masovno napuštaju jedan od najstarijih trgovačkih centara u Zagrebu, Importanne Galleriju na Iblerovom trgu. Na mezaninu galerije prazne su praktički dvije trećine prostora. Trgovci koji su još ostali na katu kažu da kupaca nema i da zakupci ili propadaju ili odlaze u novootvorene trgovačke centre. Za razliku od mezanina, nulta je etaža popunjena, a u podrumu se nekolicina prostora također iznajmljuje, i to već dulje.

Centar koji radi od 1997. godine teško da će samo tako zatvoriti svoja vrata, ali očito nešto pod hitno mora mijenjati. U Upravi Importanne Galerije objašnjavaju kako kontinuirano rade na iznajmljivanju poslovnih prostora, a kao glavnog krivca za lošu popunjenost navode ekonomsku krizu koja se, kažu, odrazila na sve trgovačke centre u regiji, piše Business.hr

'Importanne Galeria je koncipirana kao niz manjih poslovnih prostora, a takvi prostori nisu pogodni za megabrandove, već za male trgovce. Upravo su ti mali trgovci najviše na udaru, pritisnuti s jedne strane velikom financijskom krizom, a s druge velikim trgovačkim lancima. Zbog propadanja malih trgovaca vidljivo je da se prazni velik broj lokala i u samom središtu Zagreba, primjerice u Ilici, unatoč tomu što je riječ o glavnoj gradskoj ulici', kazala je Vesna Marijan, članica Uprave Importannea d.o.o. Navodi kako je osnovni razlog smanjene popunjenosti centra pad kupovne moći građana.

U Importanne Galeriji namjeravaju ponuditi povoljne uvjete zakupa hrvatskim trgovcima, dizajnerima i sl. kako bi u mezaninu zaživio svojevrsni shop–market. Vlasnik Importanne Galerije, kao i Importanne centra, koji je prvi zagrebački trgovački centar otvoren još 1994. godine, povratnik je iz Kanade Ciril Zovko. Za razliku od Galerije, Importanne centar kroz koji dnevno zbog smještaja na frekventnoj lokaciji prođe 300.000 ljudi nema problema sa zakupcima.