ASTRONOMSKE OTPREMNINE

Zaposlenici HFP-a priželjkuju otkaz

14.05.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Zaposlenici Hrvatskog fonda za privatizaciju među rijetkima su koji se u Republici Hrvatskoj ne moraju brinuti ako zbog gospodarske krize dobiju otkaz. Država će ih novcem poreznih obveznika zbrinuti za nekoliko godina, piše Jutarnji list

Zaposlenici HFP-a imaju ugovore o radu u kojima su ugovorene skandalozno visoke otpremnine o kojima, piše list, mogu samo sanjati oni radnici čija se prava zasnivaju na Zakonu o radu, ali i kolektivnim ugovorima.

Prema zakonu, minimalna otpremnina smije biti trećina prosječne plaće koju je radnik dobivao posljednja tri mjeseca prije otkaza, pomnožena s godinama radnog staža. Zaposlencima HFP-a pak, prema stavkama iz ugovora o radu, prosjek tri posljednje plaće prvo se utrostruči i tek onda pomnoži s radnim stažom provedenom u HFP-u.

Prema tome, ako je radnik posljednja tri mjeseca dobivao 10 tisuća kuna, njemu se broj godina radnog staža množi sa 30 tisuća kuna.

Otpremnina se ne isplaćuje samo u slučaju da zaposlenik svojim ponašenjem prouzroči otkaz, što je primjerice slučaj s optuženim potpredsjednicima u slučaju afere Maestro po izbijanju koje su i predsjednik RH Stjepan Mesić, i premijer Ivo Sanader, HFP nazvali 'leglom korupcije'.