PRVI PUT U POVIJESTI

Upravni sud kontra Hanfe: Agrokor ne mora platiti 800 mil. kuna

24.08.2012 u 13:52

Bionic
Reading

Upravni sud uvažio je Agrokorovu tužbu i poništio rješenje Hanfe iz listopada prošle godine, zbog kojeg je Todorićev koncern morao objaviti ponudu za preuzimanje Belja koja ga je trebala koštati oko 800 milijuna kuna

Trgovina dionicama Belja na Zagrebačkoj burzi danas je zaustavljena nakon što je Hanfa zaprimila odluku Upravnog suda kojom je izbrisano njezino rješenje iz vremena dok ju je vodio Ante Samodol. Bivši šef Hanfe je pred kraj svog mandata naložio Agrokoru da objavi ponudu za preuzimanje Belja zbog koje je trebao isplatiti dioničarima oko 800 milijuna kuna. Samodol je u nadzoru utvrdio da Agrokor još 2007. godine, prilikom dokapitalizacije Belja, nije objavio novu ponudu za preuzimanje, što je bio dužan učiniti prema zakonu.

Umjesto da do 5. prosinca 2011. prema Hanfinom nalogu podnese ponudu za preuzimanje, Agrokor je 6. prosinca podnio tužbu protiv Hanfinog rješenja ne samo Upravnom, nego i Ustavnom sudu. Samo dva mjeseca kasnije, uz predsjedanje sutkinje Jasne Omejec, Ustavni sud presudio je u korist Agrokora - odgodio je obavezu objavljivanja ponude za preuzimanje i naredio Upravnom sudu da u roku šest mjeseci riješi Agrokorovu tužbu protiv Hanfe.

Tportalov sugovornik, investicijski stručnjak Petar Brkić, komentirao nam je tada da se Ustavni sud do slučaja Agrokor - Hanfa nikad nije bavio procesima vezanima za preuzimanje te da je prilično brzo donesena ta odluka. Ante Samodol, bivši čelnik Hanfe, optimistično nam je komentirao: 'Hanfa još nikada nije izgubila na Upravnom sudu!'

A danas se dogodilo upravo to - odlukom Upravnog suda poništena je Hanfina presuda iz listopada 2011, pa će koncern u vlasništvu Ivice Todorića ostati bogatiji za 800 milijuna kuna.