NAKON 26 SATI PREGOVORA

Potpisan sporazum, sindikati obustavili štrajk

14.05.2009 u 01:00

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi i Vlada parafirali su noćas iza ponoći sporazum o plaćama nakon iscrpljujućih pregovora koji su trajali više od 26 sati. Postizanje dogovora značilo je prekid štrajk u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. Također, neće biti ni za danas najavljenog štrajka zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi

ZAGREB - 'Parafiranjem sporazuma prestaju naše štrajkačke aktivnosti i nema subotnjeg prosvjeda. U roku od 30 dana provest će se referendum u svih osam sindikata javnih službi. Ako sporazum dobije potvrdu našeg članstva, tada će se on potpisati i formalno stupiti na snagu', rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U sporazumu stoji da će se od 1. siječnja 2010. plaće zaposlenih u javnim službama uskladiti s rastom inflacije. Iste godine, nakon što se u dva uzastopna tromjesečja zabilježi prosječni rast BDP-a od dva posto, djelatnicima javnih službi vratilo bi se šest posto povišice koju im je Vlada srezala zbog gospodarske krize te bi tada osnovica iznosila 5.415 kuna bruto.

U 2011. plaće će se usklađivati u dva navrata kako bi se, najkasnije do 31. prosinca, vratio njihov paritet s prosječnom plaćom u državi iz 2008. S obzirom na to da su plaće javnih službenika otad doživjele veći pad, to će vraćanje pariteta značiti veći izdatak za državni proračun, rekao je Ribić.

Posljednja važna točka u sporazumu jest da se u razdoblju od početka 2012. do 2016. mora potpuno izjednačiti plaća početnika sa VSS u javnoj službi s prosječnom plaćom u državi. U te četiri godine, svake godine bi se pratio rast prosječne plaće, s tim da bi na taj rast išao i dodatak o kojem bi se svake godine posebno dogovarali sindikati javnih službi i Vlada.

'Sve što smo dogovorili neće dovesti do rušenja javnih financija kao što su neki najavljivali. Ukupan rast naših plaća u tih šest godina iznosio bi od jedan do dva posto udjela u državnom proračunu. Mi smo postigli svoje ciljeve', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Sve ono što je dogovoreno za 180.000 zaposlenih u javnim djelatnostima vrijedit će i za 60.000 djelatnike u državnim službama. U sklopu sporazuma, Vlada je dobila i potporu sindikata javnih službi da krene u smanjivanje plaća i broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi i javnim poduzećima, što bi se trebalo provesti posebnim zakonom.

'Ovim sporazumom svi su pobjednici, i nema poraženih. Svi ljudi zaposleni u javnim službama zaslužuju biti dobro plaćeni. Nastojat ćemo poboljšati njihov položaj kad to bude moguće', rekla je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade.

U jučerašnjim pregovorima je neko vrijeme sudjelovao i premijer Ivo Sanader dok nije morao krenuti za Gospić gdje je održan stranački skup HDZ-a u sklopu kampanje za lokalne izbore. Veliku je ulogu odigrao i ekonomist Željko Lovrinčević kojeg je Vlada angažirala kao svog stručnog savjetnika.

Na njegovo inzistiranje sindikati su pristali da se kao osnova za praćenje plaća uzima bruto plaća VSS početnika u javnim službama i prosječna bruto plaća u državi, a ne kao dotad plaća početnika u privredi. Osim toga, on se najviše sporio sa sindikatima oko toga u kojem će vremenskom razdoblju plaće profesora, liječnika i socijalnih radnika dostići prosječnu plaću. Prvo je kao rok spominjana 2012. zatim 2014. da bi u sporazumu stajala 2016. godina.

'Tko je njemu dao ovlasti!? Tko mu je dao ovlasti da odlučuje!?' često se moglo čuti iz usta iznerviranih sindikalista za vrijeme pauza. Dok je jedna od sindikalnih čelnica komentirala kako je prvi s desna premijeru sjedio upravo Lovrinčević, a tek onda ministar financija Ivan Šuker