PRVI KVARTAL

Pad prihoda Vipneta

13.05.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila pad ukupnih prihoda za 9,5 posto, na 105,4 milijuna eura, te smanjenje operativne dobiti (EBITDA) od 22,7 posto, na 32,6 milijuna eura, uz istodobno porast broja korisnika za 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ili na njih ukupno 2,5 milijuna

Podaci su to iz financijskog izvješća Vipneta za prvo ovogodišnje tromjesečje objavljeni danas u Beču u sklopu rezultata Telekom Austria Grupe te njene mobilne divizije 'mobilkom austria grupe' čija je članica i hrvatski Vipnet.

Komentirajući tromjesečne rezultate očekivanim i zadovoljavajućim s obzirom na krizno vrijeme predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković na današnjem je susretu s novinarima u Zagrebu naglasio da su na pad ukupnih prihoda i operativne dobiti utjecali niži prihodi od nacionalnog roaminga i stranih posjetitelja.

Slično očekuju i u drugom kvartalu ove godine, dok bi treći kvartal mogao biti testni te pokazati nešto drugačije rezultate odnosno i moguće poraste.

Ističe kako su u prvom tromjesečju uspjeli smanjiti operativne troškove za 1,5 posto u odnosu na iste lanjske mjesece, i to bez smanjenja broja zaposlenih i njihovih plaća.

Planiraju nastavak ulaganja u razvoj bežićnog broadbanda i usluge prijenosa podataka, u čemu poput brojnih drugih operatera i dalje vide veliki potencijal rasta. Stoga je i najveći dio od 8,1 milijuna eura investicija u prvom tromjesečju bio usmjeren na taj segment, što je rezultiralo i porastom prihoda od prijenosa podataka, bez SMS-a, od 31,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tome je najviše pridonijelo povećanje broja korisnika bežićnog broadbanda od 45,6 posto, na njih 83,3 tisuće.

Član Uprave i financijski direktor Vipneta Dino Dogan dodao je da su kod slanja SMS-a ponovno zabilježili porast od 4,3 posto, na 50,3 poruke mjesečno po njihovom korisniku, čime su hrvatski korisnici mobitela opet među svjetskim rekorderima.

Poslovne rezultate ocijenio je dobrim, u skladu s hrvatskim prilikama, ali i ostalim članicama 'mobilkom austria grupe' (mag), pri čemu je istaknuo Vipnetovo zadržavanje druge tržišne pozicije u Hrvatskoj s udjelom od 41,4 posto te porast broja pretplatnika od 12 posto, pa je njihov udjel u ukupnoj bazi korisnika sada 23,6 posto.

Na današnjem susretu s novinarima najavljeno je i da će Dogan od 1. kolovoza postati član Uprave i financijski direktor najjače članica mag-a, tvrtke 'mobilkom austria'.