OHRABRENI INVESTITORI

Angela Merkel potaknula rast burzovnih indeksa

18.08.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Najvažniji svjetski burzovni indeksi veći su dio protekloga tjedna oscilirali u uskom rasponu, no potkraj tjedna njemačka kancelarka Angela Merkel ohrabrila je investitore, podržavši nastojanja Europske središnje banke (ECB) u borbi protiv dužničke krize, pa su cijene dionica osjetnije porasle

Dow Jones indeks porastao je protekloga tjedna 0,5 posto, na 13.275 bodova, a S&P 500 za 0,9 posto, na 1.418 bodova. Nasdaq indeks bio je na dobitku 1,8 posto, dosegnuvši 3.076 bodova.

To je već šesti tjedan zaredom kako Dow Jones i S&P jačaju, dok je Nasdaq porastao peti tjedan. S&P se nalazi nadomak najviše razine u zadnje četiri godine.

Merkel je tijekom službenog posjeta Kanadi u četvrtak izjavila kako je predsjednik ECB-a Mario Draghi obvezan učiniti sve što je potrebno da obrani euro u skladu s onim što su europski čelnici govorili. Neki trgovci smatraju to znakom da je Njemačka blizu davanja potpore ECB-ovoj kupnji državnih obveznica posrnulih zemalja članica eurozone, poput Španjolske.

Ojačavši u četvrtak za 0,7 posto, Dow Jones i S&P 500 indeks postigli su najveći dnevni skok u zadnja dva tjedna.

'Mislim da su investitori shvatili da je trend na tržištu zaista pozitivan. Cijeloga tjedna postojao je otpor rastu, pa smo se blago pomicali prema gore bez značajnijeg povlačenja investitora. Neki kažu da se penjemo po 'zidu briga', a ja mislim da je to 'zid niskih očekivanja'. Budući da nitko ne očekuje ništa dobroga, lako je podignuti tržište na bilo kakvoj vijesti', kaže Frank Gretz, analitičar pri Wellingon Shieldsu.

Pozitivno raspoloženje na burzama podupiru i relativno dobri američki gospodarski pokazatelji.

Industrijska proizvodnja u srpnju je porasla 0,6 posto, što je njezin najveći skok od travnja i veći nego što se očekivalo. Promet u maloprodaji u tome je mjesecu porastao 0,8 posto, po prvi puta u zadnja četiri mjeseca, također premašivši očekivanja ekonomista.

Potrošačke su cijene, pak, u srpnju ostale nepromijenjene u odnosu na lipanj, dok su na godišnjoj razini porasle svega 1,4 posto, što je njihov najsporiji rast od studenoga 2010. godine.

Niska inflacija otrara prostor američkoj središnjoj banci za dodatno labavljenje monetarne poltike, kako bi potaknula rast uspavanog gospodarstva.

Ulagači se nadaju da će u rujnu i Europska središnja banka donijeti nove mjere za suzbijanje dužničke krize.

Ipak, obujam trgovanja i dalje je vrlo slab zbog sezone ljetnih godišnjih odmora. Na američkim se tržištima kreće između 5 i 5,5 milijardi dionica dnevno, što je znatno ispod prošlogodišnjeg dnevnog prosjeka od 7,84 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica protekloga tjedna porasle, dosegnuvši najviše razine u 13 mjeseci. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 5.852 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1,38 posto, na 7.040 bodova, a pariški CAC za 1,54 posto, na 3.488 bodova.

Tokijski Nikkei porastao je protekloga tjedna 3 posto, na 9.162 boda, što je njegova najviša razina u zadnja tri mjeseca.