FOTO LISTA SRAMA

Britanci objavili fotografije najvećih utajivača poreza

Bionic
Reading

Carinska i porezna uprava Velike Britanije (HM Revenue and Customs) na internetu je po prvi put objavila galeriju fotografija 20 najtraženijih utajivača poreza. Ovo je samo jedan u nizu napora britanskih vlasti da stanu na kraj neplatišama poreza

Objavivši fotografije, HMRC je zamolio britansku javnost za pomoć u pronalasku traženih. Britanski mediji nimalo ne štede osobe na popisu, nazivajući ih 'prevarantima' i 'kriminalcima'. Dvadeset je neplatiša identificirano te se smatra da svi do jednoga žive izvan granica države koju su navodno prevarili.

Britanske vlasti nadaju se da će građani imati nekakve informacije o osobama s popisa. 'Kriminalci su kolektivno porezne obveznike dosad koštali 765 milijuna funti, a postoji bojazan da bi ti troškovi mogli narasti i na 10 milijardi funti', javlja britanski tisak.

Fotografije, na kojima se nalazi i jedna žena, objavljene su na HMRC-ovom flickr kanalu. Među osobama čije su fotografije objavljene nalaze se i oni koji su optuženi u odsutnosti za kaznena djela poput prevare, pranja novca i krijumčarenja.

Iako se HMRC i ranije koristio javnošću kao tehnikom prikupljanja podataka o neplatišama poreza, ovo je prvi put da je objavio njihove fotografije čitavom svijetu na uvid.

Ministar za fiskalne prihode i poreze u ministarstvu financija Velike Britanije David Gauke komentirao je kako je vlada 'u potpunosti predana' doskočiti problemu porezne evazije te da će HMRC učiniti sve što je u njegovoj moći da taj problem riješi te da će biti neumoljiv u gonjenju neplatiša.

Objava fotografija poreznih neplatiša posljednji je u nizu pokušaja HMRC-a da poveća porezne prihode nakon što je vlada uložila 900 milijuna funti u nastojanju da poveća prihode do sedam milijardi funti svake godine.