LINIĆ PRED ZIDOM

Dodatna jamstva za Dinu ili blokada Krčkog mosta?

Bionic
Reading

I dok radnici prijete blokadom Krčkog mosta zbog neisplate plaća, turski investitor uoči sastanka u Vladi traži dodatna jamstva države za pokretanje proizvodnje u rujnu

Osim što radnicima Diokija na račune još nije sjeo obećani novac na ime neisplaćenih plaća nakon nedavne Vladine odluke o zajedničkom spašavanju dijelova te grupacije s turskim investitorom Caliskan Kömürom, slučaj se dodatno komplicira i odobrenim jamstvom države.

Po zakonu o izvršenju proračuna za 2012. Vlada Zorana Milanovića detaljno je zacrtala pravila po kojima se smiju odobravati jamstva, a za koje svakako treba pribaviti i suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

No, u slučaju Diokija, za koji je 2. kolovoza Vlada odobrila državno jamstvo u iznosu od pet milijuna eura u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje Caliskan Kömüru, mišljenje AZTN-a o tome smatra li se takvo jamstvo privatnoj kompaniji u teškoćama državnom potporom ili ne - nije ni zatraženo. Potvrđuje to Olgica Spevec, koja je na upit o tome je li u ovom slučaju bilo nužno jamstvo i kako AZTN ocjenjuje model deblokade Dioki grupe kratko odgovorila da AZTN nije upoznat s načinom rješavanja problema Diokija, te ga stoga niti ne može komentirati.

'Jedino što znamo je ono što o tome pišu mediji, pa nisam sigurna o kakvom se konceptu rješavanja uopće radi i kakvo je to jamstvo dano stranom investitoru, odnosno uz koje uvjete', kazala je Olgica Spevec za Poslovni dnevnik.

Da apsurd bude veći, danas poslijepodne ministru financija Slavku Liniću na razgovor dolaze predstavnici Diokijevog 'spasitelja' Caliskan Kömüra, navodno tražeći dodatno jamstvo države za pokretanje proizvodnje u rujnu. No, uključivanje države u pokretanje proizvodnje davanjem državnog jamstva smatra se čistom operativnom potporom i kršenjem Zakona o potporama.


Nastojanje države da održi proizvodnju i spasi što više radnih mjesta u Diokiju posve je razumljivo, no u uvjetima kada se cijelo gospodarstvo suočava s krizom, postupanje u ovom slučaju, uključujući uz jamstva i HEP-ov otkup zemljišta na Krku, moglo bi biti presedan na koji će se pozivati i drugi poduzetnici iz privatnog sektora tražeći takvu potporu Vlade.

Zanimljivo je i da koncept spašavanja Diokija u okviru kojeg je Vlada dala jamstvo turskom partneru, a za čiju je provedbu nužan preduvjet deblokada računa Diokija, prema dostupnim informacijama još uvijek nisu poduprli vjerovnici. Od tridesetak najvećih, tek ih je nekolicina do kraja prošlog tjedna dala suglasnost, a razloge njiihovoj suzdržanosti povezuje se s još uvijek velikim brojem otvorenih pitanja, učestalim promjenama modela, pa i strateškog partnera u rješavanju krize Diokija. Jedino što zasad nikome ne odgovara jest otvaranje stečaja Diokija, a za što su odavno ispunjeni zakonski uvjeti.