NEMA ŠALE

Čačić: Dan istine za uprave državnih tvrtki bit će 1. listopada

10.08.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je kako će 1. listopada objaviti koje su državne tvrtke ispunile zadane ciljeve kad je riječ o pokretanju investicija. Za sad je, kaže, najbolji HEP, a najviše su podbacile Hrvatske željeznice (HŽ)

'Svi još imaju vremena napraviti snažne pomake. HŽ-ovi rezultati nisu zadovoljavajući jer su preko 75 posto planiranih investicija ostavili za drugu polovicu godine. Ipak, u cijelom nizu poduzeća napravljen je ogromni napor. Došli smo do točke kad je svima jasno da javne tvrtke kakve su sad predstavljaju neizdrživ teret za gospodarstvo, državu i građane. Istina je da je svatko radno mjesto važno, ali i svako radno mjesto mora biti produktivno', rekao je Čačić na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu gospodarstva.

U prvih šest mjeseci javna poduzeća zabilježila su gubitak veći od 600 milijuna kuna, i to bez HAC-a i Hrvatskih cesta jer u njihovim financijskim izvješćima nije vidljivo jesu li prvo polugodište završili u plusu ili minusu.

Čačić je naglasio kako je zadatak Vlade da tu situaciju do kraja godine promijeni. Prva tri mjeseca, kaže, stare uprave nisu radile ništa, a novima je trebalo vremena da pokrenu stvari.

'Poznato je da smo smijenili uprave i direktore u svim javnim poduzećima. Jedan od razloga su bili i gubici, neracionalno poslovanje i nerestrukturiranje u tim tvrtkama', rekao je Čačić.

Najveći gubitaši u prvih šest mjesci su HEP (-315 milijuna kuna), (-174 milijuna kuna) i Autocesta Rijeka - Zagreb (-152,2 milijuna kuna). Među njima, možda i na prvim mjestima, bili bi i HAC i Hrvatske ceste, ali kao što smo već napomenuli, to nije moguće ustanoviti zbog krnjih financijskih izvješća.