DA BIZNIS NE TRPI

Polančec će svakodnevno odlaziti u zatvor poslije direktorskog posla!

09.08.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji bi uskoro trebao početi služiti desetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog slučaja financiranja nepotrebne stručne studije, ipak neće cijele dane provoditi u zatvoru, potvrdio je za tportal njegov odvjetnik Anto Nobilo kada smo ga pitali što će biti s poslom koji je Polančec u međuvremenu pokrenuo preko tvrtke Irikon

'Svi koji su osuđeni na kazne manje od godinu dana imaju pravo ići na posao, tako da će i Polančec tu mogućnost sigurno koristiti te se nakon radnog vremena vraćati u zatvor', kazao nam je Nobilo.

Polančecu se na odsluženje zatvorske kazne trebao javiti u ponedjeljak, 13. kolovoza, ali u zatvor neće ići dok sud ne riješi njegov zahtjev za odgodu služenja kazne. Nobilo nam je potvrdio da je njegov branjenik, kao što je i najavio prije dva tjedna, zatražio odgodu odsluženja zbog zdravstvenog stanja, odnosno zbog pogoršanja astme nakon višegodišnjeg stresa. Sudac je u međuvremenu zatražio dodatnu specijalističku liječničku dokumentaciju pa, po Nobilovim riječima, Polančec ne mora u zatvor dok sud ne odluči o njegovu zahtjevu.

Damir Polančec se nakon odlaska iz Vlade i nakon pokretanja više postupaka protiv njega zaposlio kao direktor u tvrtci za poslovno savjetovanje Irikon, koju je koncem 2010. godine osnovala njegova supruga Jasminka Fanuko-Polančec

Prema pisanju medija, jedan od prvih poslova bilo mu je posredovanje u pokušaju preuzimanja hrvatske tvrtke Natura Agro za račun srpskog poduzetnika Ranka Mimovića, koji je hrvatskoj javnosti postao poznat nakon izbijanja afere Spice, kada je uz sudjelovanje Polančeca pokušao od varaždinske Fime kupiti 10,6 posto spornih Podravkinih dionica, čime bi se umanjila šteta nastala u aferi, ali je taj posao na kraju propao.


Nismo uspjeli stupiti u kontakt sa samim Polančecom, za kojeg nam je Nobilo kazao da je na godišnjem odmoru, kako bismo doznali nešto više o njegovom poslovanju, no iz financijskih izvještaja Irikona za prošlu godinu vidljivo je kako je bivši potpredsjednik Vlade uspio ostvariti promet od 421 tisuću kuna. Na kraju godine zabilježio je vrlo mali gubitak od 486 kuna, ali je pritom isplatio plaće u iznosu od 120 tisuća kuna, pa bi se moglo reći da je posao ipak pokrenuo s početnim uspjehom.

Polančec je u ovom slučaju osuđen zbog isplate pola milijuna proračunskih kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za nepotrebnu studiju. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu s prvotnih 15 na 10 mjeseci, a Miletiću sa 12 na osam, pri čemu moraju vratiti isplaćeni novac.