ZBOG SLABLJENJA DOLARA

Nafta na najvišoj razini u šest mjeseci

12.05.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Cijene nafte u utorak su na svjetskim tržištima premašile 59 dolara za barel, dosegnuvši najvišu razinu u šest mjeseci, dijelom zbog slabljenja američkog dolara

Na američkom tržištu barel sirove nafte poskupio je 1,1 dolar, na 59,6 dolara, nakratko dosegnuvši 59,68 dolara, najvišu razinu od studenoga prošle godine. Na londonskom tržištu barel je bio u plusu 88 centi i njime se trgovalo po 58,36 dolara.

'Američki dolar je blago pojeftinio, što je vjerojatno doprinijelo rastu cijena', kazao je Tony Machacek iz tvrtke Bache Commodities. Nafta, koja je izražena u američkim dolarima, ima tendenciju rasta kada dolar pada.

Globalno usporavanje spustilo je cijenu nafte s rekordne razine od iznad 147 dolara za barel, zabilježene prošlog srpnja.

No cijene su se oporavile u ovoj godini, dijelom poduprte rastom na globalnim tržištima dionica, odražavajući ocjenu da je najgori dio recesije možda završio u nekim zemljama. Cijena nafte na američkom tržištu porasla je za oko 80 posto u odnosu na siječanjskih 32,70 dolara za barel.

Potražnja za sirovom naftom u Kini, drugom po veličini potrošaču energije, dala je potporu cijenama nakon što je tamošnja carinska uprava potvrdila da se uvoz sirove nafte u travnju povećao. No podaci o izvozu te zemlje bili su razočaravajući.

Očekuje se da će podaci o američkim zalihama sirove nafte u srijedu pokazati daljnji rast.

Američke zalihe sirove nafte vjerojatno će porasti deseti tjedan zaredom, za 1,2 milijuna barela. Zalihe destilata također će vjerojatno porasti za 1,1 milijun barela, a benzina za 500.000 barela, pokazala je preliminarna anketa Reutersa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel referentne košarice nafte tog kartela u ponedjeljak pojeftinio za 24 centa u odnosu na prošli petak, na 56,11 dolara.