SA BB NA BB-

S&P snizio kreditni rejting Srbije

07.08.2012 u 14:43

Bionic
Reading

Američka agencija za kreditne rejtinge Standard end Poor's (S&P) snizila je dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stupanj, s BB na BB- s negativnom prognozom zbog izostanka hitnih vladinih mjera koje bi povećale povjerenje u monetarni sustav i povratile fiskalnu stabilnost, objavio je danas The Wall Street Journal

S&P je upozorio da su fiskalni i vanjski deficit pogoršani u prvoj polovici godine i ukazao na to da bi uvođenje nadzornog tijela u Narodnoj banci Srbije moglo oslabiti neovisnost centralne banke, što bi dovelo i do politizacije monetarne politike.

Agencija očekuje da bi izmjene Zakona o Narodnoj banci mogle negativno utjecati na tečaj dinara i devizne rezerve zemlje, kao i na inflaciju i mogućnost centralne banke da održi stabilnost cijena.

Srbija je doživjela pad kreditnog rejtinga potpuno opravdano jer je ove godine imala rekordni budžetski deficit i veliko povećanje javnog duga, izjavio je danas ministar financija i privrede Mlađan Dinkić i najavio mjere fiskalne konsolidacije koje će biti spremne u rujnu.

Dinkić je optužio prethodnu vladu da snosi veliku odgovornost za rekordni budžetski deficit i veliki rast javnog duga, ali je dodao da on preuzima odgovornost za sve buduće korake koje planira preuzeti da bi se to stanje popravilo.

On je u izjavi novinarima rekao da će već sutra objelodaniti planove za fiskalnu konsolidaciju i najavio da bi već u rujnu trebao biti spreman cjeloviti plan za poboljšanje situacije u javnim financijama.

Ističući da Srbija nije mogla izbjeći pad kreditnog rejtinga, Dinkić je naveo da je to rezultat krize na tržištu EU-a, gdje su mnogo razvijenije zemlje također doživjele sniženje rejtinga.