NEMA PODRŠKE

Poslodavci odbacuju Sanaderov proračun

08.12.2008 u 10:22

Bionic
Reading

Ako država već sada ima problema s isplatom plaća, kako će ih onda isplaćivati u 2009., kada bi one trebale rasti, pitaju se članovi Ekonomskog vijeća

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ovog bi se tjedna trebala izjasniti o Vladinu prijedlogu proračuna, a očekivanja govore da ga, kao ni najveći dio članova Ekonomskog vijeća, neće poduprijeti, piše Jutarnji list.

Od glavnog direktora HUP-a Đure Popijača doznaje se da bi odluku o sazivanju Izvršnog odbora i Vijeća članova poslodavci trebali donijeti danas.

Iako nam Popijač nije izrijekom rekao da HUP neće poduprijeti Vladin prijedlog proračuna, u kojem rashodi za 4,3 milijarde kuna premašuju planirane prihode, iznio je stajalište da bi ga poslodavci teško mogli prihvatiti. Proračun bez deficita, ili čak sa suficitom, bila je i preporuka Ekonomskog vijeća, koje bi se danas trebalo sastati četvrti put.

Planirani manjak u 2009. znači da će se država morati zadužiti kako bi pokrila rupu u proračunu. Ako se, kako se najavljuje, zaduži na domaćem tržištu, onda to znači da će privatnom sektoru ostati manje novca za poslovanje i razvoj. K tome, ustrajanje sindikata na rastu plaća i proračunu s deficitom šalje negativan signal jedinicama lokalne samouprave i javnim poduzećima, smatra Popijač te dodaje da poslodavci nisu zadovojni ni time što nije prošao njihov prijedlog stvaranja Interventnog fonda.

'Problem u idućoj godini predstavljat će i punjenje proračuna, pa je pitanje odakle će se isplaćivati bilo kakve plaće', upozorava Popijač.

'Ako država već sada ima problema s isplatom plaća, kako će ih onda tek isplaćivati u idućoj godini, kada bi one trebale rasti', zapitali su se pojedini članovi Ekonomskog vijeća.

Podsjećaju da je struka jasno rekla kako plaće u kriznim uvjetima ne bi trebale rasti i da bi proračun trebao biti uravnotežen. U protivnom, otvara se pitanje kako to financirati, što je, u uvjetima svjetske krize, sve veći problem.

No potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i dalje tvrdi da se sindikati neće odreći svojih zahtjeva za povećanje plaća.

'Ako plaće kasne sada, onda će kasniti s povišicom ili bez nje. Tu nije riječ o većim plaćama, nego o slabom punjenju proračuna', poručuje Ribić.