HVALI LINIĆA

Dužnički rekorder: Od svega nisam imao niti kune koristi

Bionic
Reading

Zvonimir Staničić, neslavni rekorder koji državi duguje za porez i prirez na dohodak 49,7 milijuna i za PDV još dodatnih 11,7 milijuna kuna, iznenađen što se našao na prvom mjestu liste dužnika. U kratkom telefonskom razgovoru za Večernji list kazao je da je za dug odgovorna tvrtka AB Petrol iz Zagreba, vlasnika Alena Barkija iz Sesvetskog Kraljevca.

'Ta tvrtka radila je preko moje firme i za to mi plaćala 10 lipa po litri goriva. Ja sam u to vrijeme proživljavao obiteljsku tragediju, naime, umro mi je sin i tada ništa nisam posebno kontrolirao. Zbog svega toga vodi se sudski spor u kojem je država tužila i mene i tu tvrtku. Dosad je održano već nekoliko ročišta, ali još nije donesena presuda', ističe Zvonimir dodajući da u cijeloj toj kombinaciji nije imao ni jedne kune koristi. Staničić pozdravlja ideju da se objavi lista dužnika.

'Ovo je trebalo učiniti još davno, pa nek' ljudi vide tko i za što duguje', rekao je neslavni rekorder za Večernji list

Najveći dužnik među tvrtkama u vlasništvu je države

Građevinsko poduzeće Tempo koje se našlo na prvom mjestu liste poreznih dužnika među tvrtkama s dugom od 292,2 milijuna kuna većinskom je vlasništvu te iste države, piše Jutarnji list

Agencija za upravljanje državnom imovinom drži više od 95 posto udjela vlasništva u toj građevinskoj kompaniji koja je nekoć bila veliki igrač na građevinskom tržištu. Već dulje vrijeme posluje s velikim gubicima zbog čega je iz te firme najavljivano da će se natjecati za bivši model C Vladinog programa za pomoć društvima s poteškoćama.

Pan - papirna industrija: 'Država nam duguje tri do četiri puta više'

Pan-papirna industrija u stečaju koja je sa 142,8 milijuna kuna poreznog duga završila na neslavnom trećem mjestu na listi tvrtki dužnika, tuži se s državom tražeći od nje mnogo veći iznos od onoga koji joj duguje.

'Što se tiče duga, država nam duguje tri do četiri puta više s kada se našim potraživanjima. Sporimo se s njima u vezi plantaže Borinci koju smo uredno predali 2003. godine, ali nikada nisimo dobili novce. Nepošteno je od države da objavljuje Pan na listi dok se na sudu očekuje rasplet. Svi vještaci do sada su stali na našu stranu', rekao Marinko Mikulić, bivši predsjednik Uprave Pan - papirne industrije za Jutarnji list.

Miloloža: Na listi i dužnici zbog teških uvjeta

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zalaže se za uvođenje reda u svim aspektima poslovanja pa tako i u plaćanje poreza, ali upozorava da bi se na danas objavljenom popisu poreznih dužnika mogli naći i oni koji nisu mogli podmiriti porezne obveze zbog dugovanja države ili objektivnih poslovnih okolnosti, rekao je za vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a Ivan Miloloža

'Ako je porezni dug nastao zbog nepovoljnih poslovnih okolnosti ili dugovanja države poduzetnicima, a toga ima, onda se dugovanje može razumjeti', kaže Miloloža.