VAŽNA BUŠOTINA

Na starom polju Ina pronašla novu naftu

26.07.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Ina je danas izvijestila kako je u okviru eksploatacijskog polja Žutica u blizini Ivanić Grada u dva ležišta istražne bušotine Hrastilnica-3 otkrivena nafta tijekom bušenja na dubini od oko dva kilometra, a po prvim ispitivanjima bušotina daje 320 kubika nafte i oko 45 tisuća kubika plina dnevno.

Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju, s kolegama.

Ta je bušotina izuzetno važna za Inu, i među najboljim je u Hrvatskoj, te su prve dnevne količine odlične, istaknuo je na predstavljanju novinarima istraživačkog projekta Hrastilnica izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Ine Želimir Šikonja dodajući kako će do kraja godine imati relativno točne izračune koliko bi to polje moglo davati nafte i plina.

Proizvodnja odnosno eksploatacija zbog zakonskih i drugih regulativa te brojnih prethodnih ispitivanja mogla bi početi tek za tri do četiri godine, a prema prvim teoretskim procjenama, prema kojima su iz Ine vrlo oprezni, Šikonja kaže da bi moglo biti 100 do 150 tona nafte dnevno.

Vjeruju da bi na tom polju mogli eksploatirati naftu i plin 20 do 25 godina, ali to će se još sve naknadno utvrditi, kazala je direktorica Službe istraživačkih projekata Lilit Cota.

Dodala je da to za Inu znači vraćanje interesa za bušotine na kopnu kao i spremnost za ulaganje, ali i za zapošljavanje jer je trenutno na tom projektu angažirano stotinjak ljudi, a već od 1. rujna i na dalje tražit će još 100 do 200 stručnjaka različtih profila.

Šikonja je kazao da će za gradnju postrojenja bušotine i drugog potrebnog za eksploataciju trebati više desetaka milijuna kuna, a da istraživanje bušotine košta 30 milijuna kuna.

Ukupno na polju Žutica kod Ivanić Grada ima oko stotinjak bušotina koje daju oko 100 do 150 tona nafte dnevno, a po prvim procjenama se očekuje da bi ovo novo polje Hrastilnica 3 samo moglo dati istu takvu količinu.

Ukupna godišnja Inina proizvodnja nafte u Hrvatskoj je 500 tisuća tona, a s ovom novom bušotinom, te sa još tri koje Ina ispituje ove godine, vjeruju da će proizvodnju nafte povećati.

Osim Hrastilnice na polju Žutica ove su godine izbušili još jednu manju bušotinu u Đeletovcima kod Vinkovaca, a do kraja godine će krenuti na još dvije - Bunjani 1 u blizini Ivanić Grada i u Antunovcu kod Osijeka, plan im je godišnje bušiti 4 do 6 bušotina na kopnu.

Šikonja je izvijestio i da su radovi na seizmici za ovu novu bušotinu napravljeni još 1998., a onda je sve stalo zbog projekata na Jadranu i u Siriji, koji su, kad su završeni oko 2009., omogućili nastavak rada istraživanja na ovim kopnenim bušotinama.

Ipak Šikonja nije mogao reći koliko će sve te nove bušotine u bućnosti, kada se na njima pokrene proizvodnja, moći utjecati na povećanje ukupne proizvodnje nafte u Hrvatskoj, koja sada podmiruje 15 posto hrvatske potrošnje. Kazao je samo da je Hrastilnica 3 jedna od boljih bušotina u Hrvatskoj te da će ju ispitivati još nekoliko dana, nakon čega slijede izračuni i procjene količina te postupak traženja i dobivanja dozvola i drugog potrebnog za pokretanje proizvodnje.