MOGUĆE SNIŽENJE

D&B: rejting Hrvatske nepromijenjen

11.05.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Svjetska bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) u svibanjskom je izvješću Hrvatskoj zadržala rejting DB3c, umjerenog rizika za ulaganja, te upozorila na moguće smanjenje hrvatskog rejtinga, navodeći kako je rejting već smanjen susjednim zemljama

Rejting se promijenio čak 21 državi, a Hrvatskoj susjednim zemljama Sloveniji, Italiji i Mađarskoj rejting se snizio, upozorava se u svibanjskom izdanju Dun & Bradstreetove mjesečne publikacije International Risk and Payment Review.

Tako je primjerice Sloveniji rejting s DB2b smanjen na DB3c, pa sada ima isti rejting kao i Hrvatska.

U svibanjskom je izvješću D&B snizio i rejting Italije s DB2d na DB3a, a Mađarskoj s DB3c na DB3d.

U izvješću D&B za Hrvatsku se navodi kako se s aktualnim ekonomskim pokazateljima, koji potvrđuju ekonomsku krizu, javljuju i nove pojedinosti vladinog antirecesijskog plana od deset točaka.

To uključuje rebalans proračuna zbog smanjenja prihoda, a što je uzrokovano smanjenjem gospodarskih aktivnosti.

Plan uključuje i druge mjere kao što su povećanje kapitala HBOR-a za 400 milijuna eura kako bi se ojačala financijsku podršku malom i srednjem poduzetništvu, navode iz D&B dodajući kako će vlada za provedbu te mjere vjerojatno tražiti sredstva od međunarodnih financijskih institucija.

Uz to, u izvješću se navodi i jačanje jamstvenog potencijala Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG), povećanje maksimalnih iznosa potpore koje poslovni subjekti može dobiti u tri godine sa 200 tisuća eura na 500 tisuća eura, a bez da za to treba mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

D&B također navodi da vlada u cilju poticanja izravnih stranih ulaganja namjerava ograničiti maksimalno razdoblje za dobivanje dozvola na 45 dana.

Također navodi i kako je članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru smanjena za 25 posto.

U nastojanju da spriječi probleme s nelikividnošću, vlada je državnim poduzećima nametnula rok za plaćanja od 60 dana.

Podsjeća se također da je vlada najavila i mjere za smanjenje neporeznih opterećenja koja su u nadležnosti lokalnih i regionalnih vlasti te da su u nadležnosti Ministarstva turizma i mjere podrške turističkom sektoru.

D&B u svom izvješću zabrinjavajućim u smislu rizika ocjenjuje najavu vladinih dužnosnika o namjeri pojačane kontrole uvoza. Još nije jasno što to praktično znači, iako dužnosnici kažu da bi to moglo značiti stroži nadzor kvalitete prilikom uvoza. Eventualne mjere kojima bi se nametnula dodatna opterećenja stranim izvoznicima sigurno bi vodile smanjenju državnog rejtinga Hrvatske, upozoravaju iz D&B dodajući kako su prognoze pogoršanja povezane i s mogućim problemom financiranja u kasnijem dijelu godine.

D&B će pažljivo promatrati poteze hrvatskih državnih organa u nadolazećim tjedanima, zaključuje se u izvješću.