OBRAČUN S NEPLATIŠAMA POREZA

Građani kao Linićevi tajni agenti

26.07.2012 u 08:40

Bionic
Reading

Nema više dvostrukih blagajni u kafićima i restoranima ni pregleda kod privatnih liječnika i stomatologa, a ni frizura bez računa

Ministarstvo financija od iduće godine uvodi fiskalnu kasu. Neće to biti nikakva moderna kasa, nego sustav softvera i aparata kojim će ugostitelj, obrtnik, liječnik i trgovac na malo biti na direktnom linku s Poreznom Upravom. Čim izda račun, odmah se registrira u sustav pa se točno zna koliko mora poreza platiti. Nitko doduše ne može zaustaviti kupca usluge ili robe i prodavača da se dogovore među sobom da obave što imaju bez računa, ali će se provesti kampanja u kojoj će se osvijestiti građana da je to krađa države, ali neposredno i njihovog novčanika.

Novotarija Slavka Linića je da će svatko moći običnim SMS-om provjeriti je li račun prijavljen ili nije. Tako će građani postati tajni agenti u službi prikupljanja poreza.
Prema slovu zakona internetsku vezu neće morati uvesti kumice na tržnicama diljem Hrvatske. Njih će se pustiti da rade po starom.

Nova pravila na snagu stupaju od iduće godine, a u punu primjenu fiskalna kasa ulazi s prvim danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Neki će slaviti povratak Europi, a neki će držati glavu u rukama, jer nema više namještanja poreza. Stručnjaci kažu da nema načina da se sustav prevesla, osim međusobnim dogovorom o neizdavanju računa. Tu se građanin koji podržava rad na crno izlaže riziku da plati kaznu.

Treba još donijeti niz pravilnika koji će definirati koja će se tehnologija koristiti u sustavu fiskalnih kasa, ali jedno je sigurno: rad na crno ozbiljno će se smanjiti i mnogi koji su na taj način radili morat će nestati s tržišta. Kad se sve zbroji država računa da bi mogla ubrati više od milijarde kuna na smanjenju sive zone ekonomije, a milijardu kuna su dvije božićnice i jedan regres svih zaposlenika države, oko kojih se sindikati i Vlada prepucavaju već tjednima. Računa se da se u sivoj zoni odradi skoro 20 posto ukupnog BDP-a, što je oko 60 milijardi kuna i desetak milijardi kuna nenaplaćenih poreza. S time bi se moglo platiti mnogo obveznica i u 16 godina otplatiti ukupan javni dug Hrvatske.