PRESKUPI ENERGENT

Cijena plina ugrožava opstanak Ciglane Cerje Tužno

25.07.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Odlukom o povećanju cijene plina više od 30 posto, a posebice ako se ostvare najave i o jesenskom poskupljenju, uništit će se i ovo malo proizvodne industrije koja još postoji, upozorava Vjekoslav Bajić, direktor komercijale Ciglane Cerje Tužno

Kratko je trajalo zadovoljstvo rezultatima prve godine poslovanja Ciglane Cerje Tužno koja je lani izašla iz stečaja. Zahvaljujući ulaganju zagrebačkog poduzetnika Dubravka Šimeca, ne samo da je ova ciglana sa stoljetnom tradicijom otvorena i obnovljena bez kredita, nego je i proširila ponudu svojih proizvoda te za deset posto povećala broj zaposlenika koji je došao do 68.

'Za razliku od drugih ciglana koje tijekom zime stanu s proizvodnjom na nekoliko mjeseci, mi gotovo cijelo vrijeme radimo punim kapacitetom. Tako smo, usprkos prilikama u građevinskom sektoru, poslovnu godinu završili sa 21 posto industrijskog rasta i sa 20-postotnim rastom prodaje', naglasio je direktor komercijale Vjekoslav Bajić prilikom nedavne proslave prve obljetnice ponovnog rada.

Dobre rezultate rada ciglane smještene nedaleko od Varaždina Bajić je objašnjavao maksimalnim uštedama u proizvodnom procesu, kao i pažljivim odabirom poslovnih partnera u vrijeme opće nelikvidnosti.

Međutim, nakon nedavne Vladine odluke zbog koje će cijena plina za industriju porasti više od 30 posto, Ciglana Cerje Tužno, kao vjerojatno i drugi proizvođači opeke koji su veliki potrošači, stavljena je pred zid.

'Ciglana Cerje Tužno s godišnjom potrošnjom od oko pet milijuna kubika plina, ovo povećanje cijene plina ne može nikako podnijeti, jer je i prije ovog poskupljenja učešće plina u strukturi cijene koštanja proizvoda iznosilo 45 posto. Povećanje cijene plina sa 2,13 na 2,75 kn od početka ovog mjeseca za naše poduzeće znači mjesečno povećanje troška plina od oko pola milijuna kuna. Budući da ciglana nema alternativnog energenta, naše poslovanje i egzistencija 70 djelatnika dolazi pod veliki upitnik', upozorava Bajić.

U Ciglani Cerje Tužno boje se novog poskupljenja u plina najavljenog za listopad.

'Velika recesija u građevinarstvu i s tim u svezi hiperprodukcija u proizvodnji opekarskih proizvoda ne omogućuje povećanje cijena opekarskih proizvoda pa tako sav teret ovih drastičnih povećanja cijena ide na teret proizvođača. Smatramo da bi Vlada RH trebala davati razne poticaje za održavanje i poticanje industrijske proizvodnje, jer ovakvim potezima uništit će se mnogi proizvođači', upozorava Bajić.