NOBELOVAC UPOZORAVA

SAD-u i Europi prijeti 'izgubljeno desetljeće'

11.05.2009 u 12:09

Bionic
Reading

'Ne poduzme li agresivnije mjere poticanja gospodarstva i ne počisti li bankarski sustav, SAD bi se mogao suočiti s 'izgubljenim desetljećem' stagnacije gospodarstva, kakvo je 90-ih pogodilo Japan', upozorio je Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju

Krugman upozorava da su usvojene tek polovične mjere koje nisu donijele potpuni oporavak gospodarstva ni bankarskog sustava. Američku situaciju usporedio je sa istovjetnom u Japanu devedesetih godina.

Prema njemu je neizvjesno koliki će gospodarski pad pretrpjeti Kina, a najviše je zabrinut za gospodarstva SAD-a i Europe, kojima prijeti japansko 'izgubljeno desetljeće' u kojem je gospodarstvo stagniralo.

Što se tiče stope nezaposlenosti u SAD-u koja je u travnju dosegnula dvadesetpetogodišnji maksimum od 8,9 posto, Krugman ne prognozira značajan rast nezaposlenosti.

'Nužni su novi, snažni poticaji', izjavio je Krugman za agenciju Reuters. 'Testom na stres' američkih banaka Obama je dobio na vremenu, ali njime nije odgovoreno na ključno pitanje imaju li banke dovoljno kapitala da zadovolje njihovu ključnu ulogu u gospodarstvu. 'Jasno je da administracija neće poduzeti radikalne akcije kako bi u kratkom roku ojačale banke', smatra Krugman dodajući da bi to značilo privremenu nacionalizaciju Citigroupa i možda Bank of Americe.

Nobelovac je pohvalio mjere za poticanje gospodarstva koje primjenjuje Kina, iako nema potvrdu da će Peking uspjeti potaknuti model rasta koji se temelji na domaćoj potrošnji, što bi smanjilo višak u vanjsko-trgovinskoj razmjeni.