ČAČIĆ O BRODOGRADNJI

'Tko pogodi broj zavarivača u Kraljevici, častim ručkom'

19.07.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare prezentirao je što je dosad napravljeno i što nas tek čeka u procesu privatizacije i restrukturiranja brodogradilišta. Među ostalim otkrio je i koliko je bilo zavarivača u Kraljevici koja odlazi u stečaj

U zadnja dva desetljeća ukupno je potrošeno 28 milijardi kuna iz državnog proračuna na sanacije i potpore za škverove, što je prosječno 1,4 milijarde kuna godišnje. Ali to nije sve, hrvatski građani morat će u narednih pet godina, izvijestio je Čačić, potrošiti još dodatnih 2,5 milijarde kuna

Konačni iznos od 30,5 milijardi kuna, kazao je prvi potpredsjednik, bio bi za milijardu kuna manji da je HDZ-ova Vlada krenula sredinom prošle godine raščišćavati situaciju.

'Od 30. lipnja prošle godine do našeg dolaska na vlast nije napravljeno apsolutno ništa! Nitko nije bio spreman rješavati sporna pitanja i preuzeti odgovornost. Nisu razriješene dvojbe oko imovinsko-pravnih pitanja, pomorskog dobra, a Ministarstvo financija nije napravilo upis imovine ni preuzimanje dugova', istaknuo je Čačić dodajući kako je od tih 30,5 milijardi kuna mnogo toga 'završilo u privatnim džepovima'.

Kako bi dočarao u kakvom je stanju naša brodogradnja, uzeo je za primjer Kraljevicu koja odlazi u stečaj.

'Tko pogodi koliko je u ukupnom broju zaposlenih, bilo ih je 450, bilo zavarivača, častim ručkom', izazvao je okupljene novinare Čačić. Ispostavilo se da ih je bilo sedam, od kojih su samo dva imala potrebnu licencu. Hoće li kolegu koji je pogodio broj prvi potpredsjednik stvarno i odvesti na ručak, tek ćemo vidjeti.

Proces privatizacije i restrukturiranja preostalih škverova, izvijestio je, ide dobro. Nakon što dobiju i pismenu potvrdu iz Bruxellesa da je s kupoprodajnim ugovorom za Brodosplit sve u redu, on će biti potpisan sa samoborskim DIV-om.

Za Brodotrogir prihvaćena je ponuda Kermas energije Danka Končara i s njim kreću pregovori oko definiranja stavki ugovora.

Privatizacija Uljanika, uvjeren je Čačić, također se uspjeti. Krenula je prva faza u kojoj radnici po povoljnim uvjetima imaju mogućnost od države otkupite dionice škvera, i to najmanje 39 posto temeljnog kapitala. Odaziv radnika je, kazao je Čačić, odličan.

U drugoj fazi privatizacije Uljanika putem javnog poziva na Zagrebačkoj burzi pozvat će se zainteresirane ulagače da dokapitaliziraju škver. Kad će točno početi druga faza, nije precizirano.

Nakon toga, predviđeno je da Uljanik preda ponudu za kupnju riječkog Trećeg maja

Čačić o budućnosti brodogradnje