JAVNA NABAVA

Privatnici HEP-u uzeli značajan dio kolača

18.07.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Javna poduzeća i državne institucije prošle su godine za opskrbu električnom energijom sklopile ugovore u vrijednosti od 378,4 milijuna kuna, a dobavljači iz privatnog sektora, kao što su tvrtke Korlea i Partner Elektrik, nametnuli su se kao ozbiljni konkurenti HEP-u

To je pokazala i najnovija analiza Briefing e-servisa, tvrtke specijalizirane za praćenje, analizu i savjetovanje u području javne nabave, na temelju podataka objavljenih u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN). Od ugovorenih se 378,4 milijuna, 200,2 milijuna kuna odnosilo na ugovore sklopljene na temelju okvirnih sporazuma na više od godinu dana.

Najveći isporučitelj je HEP-Opskrba, koja i nakon liberalizacije drži 63 posto ovog tržišta, a sklopila je ugovore u vrijednosti od 238,4 milijuna kuna, prema podacima dostupnim u EOJN-u. Slijedi Korlea, koja je s javnim sektorom sklopila ugovore u vrijednosti od nešto više od 91 milijun kuna, ispred Partner Elektrika s 37,9 milijuna kuna i Energija 2 sustava s gotovo sedam milijuna kuna poslova.

Preostalih oko četiri milijuna kuna otpada na poslove koje su ugovorile četiri HEP-ove Elektre.