HABUŠ NE MIRUJE

Varaždinski aerodrom zatvoren, direktor smijenjen

18.07.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Agencija za civilno zrakoplovstvo zatvorila je varaždinski aerodrom. Posljedica je to novih, ishitrenih kadrovskih promjena koje u gradskim tvrtkama i institucijama provodi varaždinski gradonačelnik Goran Habuš otkada je u studenom prošle godine stao na čelo gradske uprave

Gubitak zbog nepoštivanja ugovora

Redovnim poslovanjem tvrtka Varaždin airport može podmirivati svoje redovne troškove. Međutim, ipak posluje s gubitkom, i to zbog plaćanja visokih kamata.

'Ugovorom, koji su sklopili Grad Varaždin, Varaždin airport i tvrtka Winair, Grad Varaždin je u obvezi sva ulaganja Winaira u varaždinsku zračnu luku pretvoriti u temeljni kapital Varaždin airporta. Budući da Grad Varaždin to ne čini, idu nam kamate koje znače visoke financijske rashode. Oni su lani iznosili 560 tisuća kuna, što je gotovo jednako gubitku. Na to sam u više navrata ukazivao gradonačelniku, ali bez uspjeha. Niti su ulaganja priznata u temeljni kapital niti su vraćena Winairu, pa se zbog toga generira gubitak', pojašnjava Bucina.

Gradonačelnik Habuš, bez ikakvih najava i rasprava na Gradskom vijeću, smijenio je u ponedjeljak Marija Bucinu s mjesta direktora gradske tvrtke Varaždin airport koju je vodio od početka 2009. godine. Za jedinog člana uprave imenovao je Danijela Borovića, vojnog pilota koji se nakon umirovljena uključuje u politički život općine Kneginec kao vijećnik i predsjednik općinske podružnice HNS-a.

'Razlozi za smjenu prvog čovjeka tvrtke u stopostotnom vlasništvu Grada su potreba razrješavanja međusobnih odnosa Varaždin Airporta i tvrtke Winair T7 grupe, budući da nisu ispoštovane odredbe ugovora o zajedničkoj suradnji u provedbi projekata ulaganja u razvoj aerodroma Varaždin te višegodišnji loši poslovni rezultati koji su kulminirali lanjskim negativnim saldom od oko 700 tisuća kuna', poručili su priopćenjem varaždinske vlasti.

Agenciju za civilno zrakoplovstvo, sukladno proceduri, Bucina je obavijestio o smjeni, odnosno ostavci na mjesto odgovorne osobe operatora aerodroma, odgovorne osobe za prihvat i otpremu putnika na varaždinskom aerodromu, odgovorne osobe za sustav upravljanja sigurnošću i drugo. Uz Bucinu, ostavke su dali i Marinko Jurković, i to na mjesto odgovorne osobe za provođenje mjera protupožarne zaštite i vatrogasnu službu, kao i Jovan Vidaković na mjesto osobe odgovorne za letačke operacije na aerodromu Varaždin, dok je Zvonimir Zimić obavijestio da više ne može obavljati funkciju zamjenika odgovorne osobe za letačke operacije.

Tim povodom na varaždinski aerodrom u utorak su u inspekcijski nadzor došli zrakoplovni inspektori kako bi utvrdili zadovoljava li minimalne zahtjeve za sigurno odvijanje zračnog prometa. U nazočnosti pročelnika za komunalni sustav Vlade Vlašića, inspektori su u 18 sati privremeno zabranili tvrtki Varaždin airport, operatoru aerodroma Varaždin, pružanje usluga u zračnom prijevozu, pružanje usluga u svrhu školovanja letačkog osoblja te pružanje usluga zrakoplovima kojima se ne obavljaju usluge zračnog prijevoza. Usto, inspektori su privremeno oduzeli i original Svjedodžbe o sposobnosti - certifikata aerodroma, a zrakoplovima koji su u varaždinskoj zračnoj luci dobili su rok da je napuste do večeras. Time je varaždinski aerodrom zatvoren do daljnjega.

'Ovime je Agencija za civilno zrakoplovstvo pokazala da ponovno otvaranje varaždinskog aerodroma nije tako blizu', veli Bucina koji je ostao na redovnim poslovima u Varaždin airportu, ali je zajedno s ostalim zaposlenicima podnio zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa

'Grad Varaždin osnovano sumnja da su trojica zaposlenika Varaždin Airporta, koji su istodobno i zaposlenici tvrtke Winair, namjerno dali ostavke s krajnjim ciljem zatvaranja aerodroma te stvaranja dodatnih pritisaka T7 grupe na Grad', kažu u Gradu Varaždinu.