'SLOVENCI' PROBIJAJU LED

'Obnova fasada za nas je spas!'

18.07.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Prva obnova po programu energetske učinkovitosti trebala bi krenuti na zgradi u kojoj su smještene Srednja strukovna škola i Gospodarska škola u Varaždinu. Pobjednik na natječaju, zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom Reflex, spremna je jamčiti da će potrošnju energije prepoloviti

Reflex je slovenska tvrtka koja se bavi izvedbom staklenih fasada i izolacijom. Svoju podružnicu u Hrvatskoj osnovala je 2004. godine. Radili su, među ostalim, na pročeljima rovinjskog Hotela Monte Mulini, City Centra One u Zagrebu, Supernove u Karlovcu i OŠ Jelkovec u Sesvetama.

Direktor Reflexa Zagreb Marin Validžić kaže da je za njih Vladin program energetske obnove zgrada javnog sektora spas u zadnji čas.

'Situacija u građevini je takva da smo se pitali što ćemo raditi krajem godine. U odnosu na 2008, posao je pao za više od 50 posto. Kako bismo preživjeli krizu, iskoristili smo sve mogućnosti, smanjili smo broj radnika, radno vrijeme. Sad ćemo zbog posla u Varaždinu vratiti radnike i zaposliti nove', kaže Validžić.

Njega ne čudi što projekt energetske učinkovitosti dosad nije privukao velike igrače iz građevinskog sektora. Vrijednost natječaja je, smatra, za njih premala, a samo na pripremi gradilišta tvrtke poput Konstruktora ili Tehnike imaju visoke troškove.

'Program je, mislim, prvenstveno namijenjen za male i srednje firme. U europskim zemljama takvi projekti postoje već godinama i funkcioniraju bez greške', kaže Validžić.

Procijenjena vrijednost obnove objekta u kojem su smještene Srednja strukovna škola i Gospodarska škola u Varaždinu je 1,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Model je osmišljen tako da izvođač radova financira projekt (troškove i zaradu uračuna u cijenu), a vlasnik zgrade potom mu mjesečno otplaćuje taj iznos na rok od najviše 14 godina. Znači, ako je potrošnja, karikirat ćemo, bila 1.000 kuna i nakon obnove ona padne na 500 kuna, ušteđenih 500 kuna ide na račun izvođača radova. Njemu je u interesu da ušteda bude veća kako bi što prije vratio svoju investiciju

Varaždinske škole, kaže Validžić, nakon obnove imat će upola manje račune za struju, plin i vodu, a u Reflexu se nadaju da će ušteda doseći i 70 posto.

Kako obnova predviđa šire zahvate, osim radova na fasadi, traži se, među ostalim, izgradnja oborinske kanalizacije i instaliranje solarnih kolektora, Reflex će angažirati podizvođače. Validžić očekuje da će biti posla za 100 do 120 radnika