DEVET NATJEČAJA

Vlada IT usluge masovno kupuje izravnim pogodbama

Bionic
Reading

U posljednjih nekoliko dana Vlada je u Narodnim novinama objavila devet javnih nabava ukupno vrijednih blizu milijun kuna za različite IT proizvode i usluge, na različite iznose i s različitim tvrtkama. No, ono što spaja svih devet javnih natječaja je da su sklopljeni izravnom pogodbom bez prethodne objave, piše Poslovni dnevnik

Za svaki je prikupljena samo jedna ponuda i na temelju toga bez rezervi u svih devet slučajeva zaključeno je da je riječ o tvrtkama koje jedine u Hrvatskoj tehnički mogu ispuniti tražene kriterije.

Najveći posao sklopljen je tako s tvrtkom Microsoft Hrvatska. Za 358.000 kuna Vlada je od njih izravno naručila takozvane Microsoft Premier usluge. No, to ne bi bilo sporno da u isto vrijeme Vrhovni sud i državna tvrtka APIS IT nisu za istu uslugu raspisali otvorenu javnu nabavu i to do upola niže iznose.

Iz Vlade su Poslovnom dnevniku do zaključivanja broja poručili da pripremaju odgovor. Iz IT branše nisu dobili službeni komentar. Jedan izvor je kazao da je vjerojatno prije riječ o neznanju, a ne lošoj namjeri.

No, zato su iz Microsofta, koji svoje usluge u pravilu prodaje i isporučuje preko brojnih partnerskih tvrtki koje se natječju kvalitetom i cijenom usluga, odgovorili da je s njihove strane sve transparentno.

Branka Obuljen Štritof
, koja vodi komunikacije za Microsoft Hrvatska kaže da je premier usluga jedinstvena. 'Uključuje specifična znanja i alate za Microsoft proizvode koje isporučuje isključivo tvrtka Microsoft Corporation u okviru pružanja usluga velikim korisnicima', pojašnjava Obuljen Štritof.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE