TRGOVINSKI REŽIM

EK najesen otvara pregovore s CEFTA-om zbog ulaska Hrvatske

17.07.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Europska komisija mogla bi početkom rujna početi pregovore sa zemljama članicama CEFTA-e o trgovačkom režimu s Europskom unijom nakon ulaska Hrvatske, koja nastoji zadržati sadašnje uvjete za trgovinu sa susjednim zemljama, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu pomoćnica ministra poljoprivrede Snježana Španjol

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska će morati napustiti preferencijalni, praktički slobodni režim izvoza u zemlje CEFTA-e, odnosno Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Moldaviju, te prihvatiti trgovinski režim koji EU ima bilateralno dogovoren sa svakom od tih zemalja. EU sa svakom od tih zemalja ima potpisane Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, koji im dopušta da još neko vrijeme zadrže carine na proizvode iz EU-a, dok one mogu gotovo sve proizvode izvoziti bez carina.

Europska komisija bi početkom rujna trebala dobiti mandat za pregovore u ime Europske unije, a time i u ime Hrvatske.

'Mi pripremamo platformu, pokušat ćemo ukazati na važnost pojedinih koncesija i privilegiranog položaja koje naše prehrambene tvrtke trenutačno imaju. Pokušat ćemo se izboriti da zadržimo sadašnje stanje u trgovini sa zemljama CEFTA-e, ali smo svjesni da nećemo moći zadržati sve', rekla je Španjol, koja je u Bruxellesu kao promatrač sudjelovala na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

Bez promjena postojećih ugovora EU-a s tim zemljama, hrvatski izvoznici prehrambenih proizvoda bi na svojim najvažnijim inozemnim tržištima izgubili pozicije zbog prestanka važenja CEFTA-e. Odnosno, iz zemalja CEFTA-e, ali i EU, na hrvatsko će tržište dolaziti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi bez ikakvih carinskih barijera, dok bi istodobno hrvatski prehrambeni proizvodi u zemljama CEFTA-e bili opterećeni carinama.