POČELA PRIVATIZACIJA

Krenula prodaja dionica Uljanika radnicima!

16.07.2012 u 19:08

Bionic
Reading

Upis i prodaja dionica Uljanika sadašnjim i bivšim radnicima pulskog brodogradilišta započela je danas i odvija se bez gužvi i ikakvih organizacijskih problema, a trajat će do 26. srpnja, potvrdio je za Hinu direktor Uljanikove Službe zajedničkih poslova Hrvoje Markulinčić koji je izrazio zadovoljstvo samim tijekom upisa

'Sve je krenulo danas iza 11 sati i s obzirom da su svi radnici na vrijeme upoznati s detaljima, ali i s perspektivama društva, te su u petak uz plaću dobili i potvrdu o stažu, sve ide svojim tijekom bez problema', istaknuo je Markulinčić

Dodao je kako radnici dionice mogu upisati i kupiti na tri lokacije i to dvije lokacije Uljanika u Puli te u prostorijama Uljanika u Vodnjanu.

Sadašnji i bivši radnici Uljanika mogu upisati, odnosno kupiti 873.016 dionica, što predstavlja 39,04 posto ukupnog kapitala društva, a to je i postotak koji trebaju kupiti da bi prva faza privatizacije Uljanika putem ESOP modela (radničkog dioničarstva) i uspjela.

Bude li interes radnika za kupnju dionica veći, Vlada je za prodaju radnicima osigurala dodatnih 1.011.008 dionica, ili 45,20 posto dionica.

Svaki će radnik Uljanika, sadašnji i bivši, moći kupiti najviše 5.000 dionica.

Radnici dionice Uljanika mogu upisati i kupiti po početnoj cijeni od 51,23 kune po dionici, uz dva popusta - cijena se smanjuje za jedan posto za svaku navršenu godinu staža u brodogradilištu, te daljnji popust od 20 posto.

Hrvatska je Vlada 5. srpnja donijela odluku o načinu, cijeni i uvjetima prodaje dionica Uljanika radnicima, a Uprava pulskog brodogradilišta je 10. srpnja objavila javni poziv kojim je na upis i kupnju dionica pozvala sve sadašnje i bivše radnike Uljanika i tvrtki u kojima Uljanik ima više od 50 posto vlasništva.

Prema tom javnom pozivu, rok za upis, odnosno kupnju dionica traje od danas, 16. srpnja pa do 26. srpnja.

Uljanik i njegova povezana društva trenutno zapošljavaju oko 2.700 radnika, a u kupnji dionica mogu sudjelovati i bivši zaposlenici.

Vlada je privatizaciju Uljanika kroz radničko dioničarstvo (ESOP), a potom dokapitalizaciju, najavila u drugoj polovici lipnja. Tada je, naime, sa sjednice Vlade najavljeno da će privatizacija Uljanika biti uvod u privatizaciju riječkog 3. maja, odnosno da bi nakon privatizacije Uljanik, koji ima vlasnički udio i u Viktoru Lencu, trebao preuzeti riječki škver.