SVE BLIŽE 'BEZVRIJEDNOM'

Moody's snizio rejting Italije za dva stupnja

13.07.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Rejting agencija Moody's danas je neočekivano snizila kreditni rejting Italije za dva stupnja, na Baa2, te upozorila da bi ga mogla dodatno smanjiti, ako se gospodarska situacija nastavi pogoršavati.

Nakon tog poteza Moody'sa, talijanski kreditni rejting nalazi se svega dva stupnja iznad statusa 'bezvrijednog', a mogao bi dovesti i do rasta ionako već zabrinjavajuće visokih troškova zaduživanja te zemlje na financijskim tržištima.

Agencija je danas smanjila i maksimalni rejting koji se može dodijeliti domaćim izdavateljima obveznica u Italiji, i to sa dosadašnjih Aaa na A2. Tako sniženi plafon odražava pojačani rizik od ekonomskih i financijskih neuravnoteženosti, navodi Moody's.

„Rejting za talijanski državni dug mogao bi dodatno biti smanjen u slučaju da uslijedi dodatno pogoršanje gospodarskih izgleda te zemlje ili dođe do poteškoća u provedbi reformi. Ukoliko pristup Italije financijskim tržištima bude otežan te ta zemlja bude morala zatražiti vanjsku pomoć, tada će kreditni rejting Italije značajno biti snižen“, upozorava Moody's.

Agencija napominje da je Italija suočena s rastućim financijskim problemima, s obzirom na svoju visoku zaduženost i značajne godišnje potrebe za financiranjem, koje za razdoblje 2012-2013. godine dosežu 415 milijardi eura.

Također, Moody's očekuje daljnje gospodarsko pogoršavanje u toj zemlji, procjenjujući ovogodišnji pad BDP-a za dva posto, pa je upitno hoće li zemlja uspjeti ostvariti svoje proračunske ciljeve.

Rejting koji je Moody's danas dodijelio Italiji ispod je važećih rejtinga koji za tu zemlju drže druge dvije vodeće svjetske agencije – Standard&Poor's i Fitch Ratings.

Moody'sov potez nije mogao doći u lošijem trenutku za Italiju. Talijanska vlada danas planira ponuditi na prodaju 5,25 milijardi eura vrijedne obveznice, s više rokova dospijeća.