BEZ DOGOVORA

Vlada ujesen plaće u javnim službama određuje uredbama?

12.07.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje runde pregovora Vlade i osam sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, koja ponovno nije dovela do nikakvog dogovora, ostaje pitanje hoće li Vlada, zahvaljujući ponašanju dijela sindikata, ujesen dobiti mogućnost da plaće zaposlenih u prosvjeti, znanosti i visokom obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi jednostrano određuje uredbama o koeficijentima za plaće.

Predstavnici Vlade pozvali su nakon današnjeg odbijanja četiriju sindikata da prihvate prijedlog ušteda na materijalnim pravima zaposlenih u javnim službama, pri čemu je Vlada odustala od diranja u plaće, da u petak svi sindikati ipak potpišu dodatak TKU-u kako bi se kompromisno riješio taj spor, jer u protivnom će pokrenuti zakonsku proceduru koja bi mogla završiti otkazivanjem TKU-a za javne službe.

U tom slučaju, nakon što prođe otkazni rok od tri mjeseca, ujesen će Vlada plaće u javnim službama određivati uredbama o koeficijentima, a javni službenici će, kako strahuje dio sindikata koji je želio potpisati izmjene TKU-a, "ostati na goloj plaći".

No, Vilim Ribić, čelnik Vertikale sindikata obrazovanja, u kojoj su sindikati osnovnih i srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja, izjavio je novinarima nakon propalih pregovora da Vlada nema pravnu osnovu za otkazivanje TKU-a te je zaprijetio sudskim tužbama. Također je najavio da će ta tri sindikata, kao i Sindikat medicinskih sestara, provesti referendum među članstvom o eventualnom prihvaćanju Vladina prijedloga, jer je to najdemokratskiji oblik izjašnjavanja, i preporučio sindikatima koji su za Vladin prijelog da također pitaju članstvo što misli o tome.

Predstavnici tih sindikata, poput čelnice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek, poručili su pak Ribiću da su oni u sadašnjoj kriznoj situaciji spremni preuzeti odgovornost i neće se skrivati iza odluke članstva, jer je jasno da "ako pitate članstvo treba li im nešto oduzeti oni neće odgovoriti 'samo izvolite'".

Takvo ponašanje Ribića i njegovih pristaša moglo bi na kraju dovesti do otkazivanja TKU-a, nakon čega će uslijediti i raskidi Granskih kolektivnih ugovora, pa bi svi zaposleni u javnim službama mogli ostati bez kolektivnih ugovora, a Vlada bi dobila priliku da jednostrano uređuje plaće uredbama, upozorava Avberšek.

To je posebno neshvatljivo, kaže ona, jer su predstavnici Vlade u pregovorima pristali na dobar dio sindikalnih zahtjeva, pa i na to da iduće godine pregovaraju o povratu ukinutih jednokratnih naknada, poput božićnice, regresa i jubilarnih nagrada, ako će to stanje u gospodarstvu omogućiti.

Vlada je odustala od prijedloga o smanjenju naknade za minuli rad s 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža, te je pristala legalizirati uredbu iz 2003. godine o uvećanju koeficijenta složenosti poslova za učitelje za 3,5,7 i 9 posto, koja je prestala važiti još 2004. godine, no isplata tog prava se nastavila do danas.

S druge strane, potrebne uštede ostvarile bi se kroz smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplatu jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 35 i više godina radnog staža. Također bi se dodatak od 2,3 posto zaposlenima u obrazovanju počeo isplaćivati od 1. siječnja iduće godine, umjesto od 1. srpnja.

Bilo je dogovoreno i da bi se naknada za prijevoz plaćala samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici unutar dva kilometra udaljenosti od mjesta stanovanja do posla. Zaposlenici koji koriste automobili za odlazak i povratak s posla imali bi refundirane troškove kao i do sada.