PETAK - DAN ODLUKE

Sindikalisti razjedinjeni, 'kolektivni' pred raskidom

11.07.2012 u 20:42

Bionic
Reading

Vlada je za petak zakazala potpisivanje dodatka Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, no njihovi su sindikalni vođe razjedinjeniji no ikad, pa je jednoglasni sindikalni blagoslov ipak daleko manje vjerojatna opcija od raskidanja TKU na koje će Vlada tada biti prisiljena, ali s pregovorima je gotovo

Dok Matica sindikata Hrvatske od Vlade zahtijeva striktno obećanje da će sve čega se odreknu biti vraćeno, a Vlada to ne želi jamčiti jer tvrdi da ne može, te Matica zahtijeva provedbu referenduma medu svojim članstvom o Vladinim prijedlozima, drugi dio sindikata spreman je bio već danas potpisati dogovor do kojega ipak nije došlo. A čak su, kako se neslužbeno doznaje, pregovori danas umalo bili i prekinuti u jednom trenutku. Naime, kvartet Matice pod vodstvom Vilima Ribiča, kojeg podupiru Anica Prašnjak, Zvonimir Laktašić i Branimir Mihalinec, htio je prekid nakon držanja ekonomskih lekcija Vladi, pa se Vladin pregovarački tim povukao na konzultacije i potom zaključio da su pregovori završeni, a Spomenka Avberšek, Ivica Babić, Jadranka Ivezić i Ljubica Pilić ponovili su stav da su za postizanje dogovora s Vladom, a za što imaju i mandat te se, kažu, ne skrivaju iza članstva.

Dodatak će tako potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi, dok na drugoj strani stoje Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola i Sindikat medicinskih sestara, a izričito protiv je Ribič iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, ujedno i potpredsjednik Matice.

Ribič je ponovio da će konačan prijedlog koji će Vlada u petak staviti na stol on staviti na referendum, pa neka o tome odluče članovi sindikata, a za sutra je najavio i konferenciju za medije kako bi podrobno objasnio svoje viđenje stvari.


Što se tiče daljnje procedure, ako u petak ne dođe do potpisa, slijedi postupak mirenja, a ako to ne prođe, ide se na arbitražu. Ako ni tada ne bude dogovora, onda će se ići na jednostrani raskid TKU-a, objasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, koji se ipak nada da će prevladati razum. Ribič je, međutim, uvjeren da tu pravnu bitku sindikati ne mogu izgubiti nikako, a najavljuju se i štrajkovi.

Podsjetimo, Vlada u izmjenama TKU-a predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, dok je danas pristala i da se jubilarne nagrade isplaćuje samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 35 i više godina radnog staža, a dosad je predlagala 40 i više. Također predlaže da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici s mjestom prebivališta manje od dva kilometra udaljenom od posla, a danas je pristala i da se refundira naknada za prijevoz i onima koji putuju osobnim automobilom zbog, primjerice, rada u više škola, a već je ranije odustala od smanjenja naknade za minuli rad sa 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža.

Mimica te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuli su da je Vlada u maksimalno izišla u susret sindikatima i da je otkazivanje TKU-a zadnja linija obrane predviđenih rashoda za zaposlene u javnim službama od 21,6 milijardi kuna u ovoj godini, a za više od toga jednostavno nema novaca.

Svi koji odbijaju potpisati izmjene TKU-a preuzimaju na sebe odgovornost za moguće dugoročne nepovoljne posljedice po plaće zaposlenih u javnim službama, kao i na ukupno radno zakonodavstvo, upozorili su Avberšek i Babić.