FINANCIJSKA INVENTURA AFERE 'SMART'

Zlatko Marić prihodima 'šiša' bivšeg prijatelja Peru Lozicu

12.07.2012 u 09:42

Bionic
Reading

U priči o sukobu poduzetnika Zlatka Marića i odvjetnika Pere Lozice, u kojem pucaju prijateljstva, brakovi i pištolji, pažnju plijeni bogat nekretninski portfelj aktera i kuće koje se nižu od Šalate do Kariba, pa smo provjerili kako posluju njihove tvrtke. Marićeva zaštitarska tvrtka Sokol Marić lani je uprihodila 331,7 milijuna kuna i imala dobit od 27,6 milijuna kuna, dok je odvjetničko društvo Golub i partneri, u kojem je jedan od partnera Pero Lozica, uprihodilo 4,5 milijuna kuna i ostvarilo dobit od 1,8 milijuna kuna. To su njihovi glavni, no ne i jedini poslovi

Nakon priče o propucavanju automobila zagrebačkog odvjetnika Pere Lozice, u što je, sumnjalo se, bio upleten njegov donedavni prijatelj i vlasnik zaštitarske tvrtke Zlatko Marić, koji je kao alibi policiji otkrio činjenicu da je tu dramatičnu noć proveo u društvu odvjetnikove supruge, mediji su se pozabavili njihovim vrijednim nekretninama. Pobrojali su da poznati zagrebački poduzetnik, kojem nisu dokazali pucnjavu, ali je zaradio kaznenu prijavu zbog prijetnji, ima raskošnu kuću s bazenom na Pantovčaku, dva stana u Gajevoj ulici i suvlasništvo vile na Karipskom otočju. Pero Lozica je pak, prema tvrdnjama Večernjaka, prodao tri zagrebačka i jedan dubrovački stan, a sada se spori sa suprugom oko kuće na Šalati vrijedne 1,2 milijuna eura, ispred koje se i dogodila pucnjava.


Kakvim se lukrativnim poslovima bave akteri ove krimi-ljubavne priče u kojoj jedan drugome u vilu podmeću kamere za nadzor? Zaštitarski posao, unatoč krizi, vrlo je unosan i posve stabilan; tvrtka Sokol Marić lani je uprihodila čak 331,7 milijuna kuna, što je tek minimalni pad od tri posto u odnosu na godinu ranije. Dobit im je pak narasla za dvadesetak posto na 27,6 milijuna kuna. S više od 3.000 zaposlenih Sokol Marić je najveća zaštitarska kuća u Hrvatskoj, i drži petinu tržišta. Uz ovu, Marić je vlasnik još jedne tvrtke bez zaposlenih, Meteor Marić d.o.o., koja je registrirana za usluge i lani je imala prihod od 3,8 milijuna kuna i dobit od 1,7 milijuna kuna. Na istoj adresi na Trgu maršala Tita registrirana je i treća tvrtka, Projekt, koja je 2011. imala prihod od 1,1 milijuna kuna i dobit od 133.000 kuna, no ona formalno nije u njegovom vlasništvu. Marić je u njoj član Nadzornog odbora, a osnivač je nepoznata nizozemska tvrtka Group 4 securitas holding.

Lani, baš u vrijeme kada se sindikat u njegovoj zaštitarskoj tvrtki jedva uspio izboriti za minimalnu zaštitarsku plaću od 2.300 kuna, Marić se medijima pohvalio karipskom vilom vrijednom 1,7 milijuna dolara, okruženom visokim palmama i susjedima iz showbiz rubrika. Najavio je tada i preuzimanje jedne karipske zaštitarske tvrtke, no je li posao doista i realiziran, i koliko mu novca stiže s Kariba, ostalo je nepoznato.

Drugi akter ove sage, odvjetnik Pero Lozica u javnosti je spominjan kao svjedok u aferi Fimi-medija. Tamo se našao kao prijatelj nekadašnjeg Sanaderovog glasnogovornika Ratka Mačeka, za kojeg je obavio tajnu kupnju Hrvatskog lista. Radio je kao odvjetnik za Hypo Bank i Zagrebački holding pa se spominjao i u aferi Krašograd – nekretninskoj malverzaciji povezanoj s gradonačelnikom Bandićem.

Iako se ime Pere Lozice u Poslovnom registru veže uz čakčetrdesetak tvrtki, zapravo je u većini samo stečajni upravitelj, a i prihodima se ne može približiti bivšem prijatelju. Suvlasnik je odvjetničkog društva Golub i partneri, koje je 2011. imalo prihod od 4,5 milijuna kuna i dobit od 1,8 milijuna kuna, dok je udjele u nekoliko tvrtki prebacio na Boška Lozicu. U vlasništvu još ima građevinsku tvrtku Busišta Tri, koja je uprihodila 310.000 kuna i 2011. je zaključila s gubitkom od 2,8 milijuna kuna.