MILANOVIĆA SUSREO DESETAK PUTA

Vujčić: Ako bi netko htio poslušnika, ne bi uzeo mene

06.07.2012 u 21:16

Bionic
Reading

Novi guverner HNB-a Boris Vujčić gostovao je u Dnevniku Nove TV te se tom prilikom osvrnuo i na povijest svoga odnosa s premijerom Zoranom Milanovićem

'Prvi put sam ga upoznao prije dvije, tri godine. Do trena kad je moje ime izašlo kao kandidata za guvernera nismo se susreli više od 10 puta, razgovarali smo o ekonomskim temama. To je jedan normalan odnos. A ako bi netko htio dovesti poslušnika za guvernera, trebao bi biti jako neinformiran da uzme mene', kazao je Vujčić. Inače, novi guverner će nastaviti raditi i čuvati kunu stabilnom kako su to u HNB-u i do sada radili, vodili politiku koja je osiguravala da kontroliraju tečaj.

Vujčić je rekao da u ovom trenutku nema potrebe smanjiti obveznu rezervu banaka jer je likvidnost je visoka, banke imaju novca. Na pitanje što će se događati s kamatama za građane, Vujčić je rekao da su kamate tu gdje jesu, a gdje će biti sutra, to ćemo vidjeti. 'Dok god se država zadužuje po visokoj cijeni, teško da ćemo imati veći pad kamatnih stopa. Mi smo oslobodili veliku količinu likvidnosti, no uvijek postoji premija na rizik. Kamatne stope neće pasti dok je rizik za Hrvatsku velik', kazao je novi guverner HNB-a za Dnevnik Nove TV.

Što se tiče inflacije, kaže Vujčić, ona je sada uzrokovana poskupljenjem električne energije i plina. 'Ocjenjujemo da će prosječna stopa inflacije biti 3,2 posto', kaže on. Inflacija ne bi trebala znatno rasti, smatra, jer sada dostiže maksimum upravo zbog ovih poskupljenja. 'Pozivanje MMF-a je uvijek opcija i ovisi o tome hoće li Hrvatska zadržati kreditni rejting i kakvi će biti uvjeti zaduživanja na tržištu', zaključio je na kraju.