U VIŠE OD DVIJE GODINE

HT kroz mobilni porez u proračun uplatio 330 milijuna kuna

06.07.2012 u 16:37

Bionic
Reading

Hrvatski telekom (HT) u 2010., 2011. i prvom tromjesečju ove godine državi je ukupno uplatio oko 330 milijuna kuna temeljem naknade od 6 posto za usluge u pokretnim mrežama, podaci su iz današnje HT-ove objave na Zagrebačkoj burzi.

HT u objavi podsjeća da je Hrvatski sabor danas usvojio Vladin prijedlog o ukidanju naknade od 6 posto na prihode ostvarene od pružanja usluga u pokretnim mrežama, uključujući SMS, MMS i govorne usluge, koju su plaćali operatori.

Sabor je izglasao Zakon o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, a temeljem kojeg se naknada od 6 posto ukida s učinkom od 1. srpnja ove godine.

To znači da će HT, kao i druga dva mobilna operatora u Hrvatskoj, tu naknadu iz svojih prihoda platiti još za drugo tromjesečje ove godine.

Iz HT-a podsjećaju da je naknada od 6 posto prvotno uvedena 1. kolovoza 2009. kao krizna mjera te je inicijalno ukinuta s učinkom od 1. siječnja ove godine.

No, novoizabrana Vlada ove je godine predložila, a Sabor izglasao ponovno uvođenje naknade od 6. posto s učinkom od 26. siječnja ove godine.

Tada se očekivalo da će ta naknada ostati na snazi do 30. lipnja 2013. kada je planirano pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. No, s obzirom na traženja operatora i razgovore s predstavnicima nove vlasti, Vlada je odlučila, a Sabor danas potvrdio da se ta naknada ukine godinu dana ranije od prvobitne odluke, i to s 1. srpnjem ove godine.

Po podacima koje je danas objavio, HT je temeljem naknade od 6 posto u 2010. državi uplatio 163 milijuna kuna, prošle godine 145 milijuna kuna, a u prvom tromjesečju ove godine 21 milijun kuna.