ZAKAŠNJELI POTEZ

EU ukinula antidamping carinu na bešavne cijevi iz Hrvatske

06.07.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Slijedom prijedloga Europske komisije, Vijeće Europske unije objavilo je jučer odluku o obustavi anti-damping pristojbi od 29.5 posto nametnutih 2006. na uvoz određenih bešavnih cijevi iz Hrvatske

Odluka je donesena nakon što je istragom koju je provela Europska komisija zaključeno da situacija vezana uz uvoz iz Hrvatske opravdava obustavu mjera. U svojoj je ocjeni Europska komisija uzela u obzir situaciju jedinog proizvođača bešavnih cijevi u Hrvatskoj.

Industrija Europske unije podnijela je zahtjev za revizijom isteka u skladu sa svim zakonskim popisima. Zahtjev je podnesen unutar predviđenog roka i sadržavao je dostatan broj prima facie dokaza koji ističu vjerojatnost ponavljanja dampinga i povrede ukoliko bi mjere protiv Hrvatske, Rusije i Ukrajine istekle. Sukladno zakonima EU-a o anti-dampingu, Europska komisija morala je otvoriti istragu o reviziji isteka kako bi proučila sve činjenice. Tijekom cijele istrage, Europska komisija osigurala je potpunu transparentnost u odnosu na hrvatskog izvoznika.

Jedini hrvatski proizvođač izvoznik, CMC Sisak, prekinuo je proizvodnju krajem 2011. zbog odluke vlasnika o prodaji tvrtke.

Istraga je međutim utvrdila da mjere protiv proizvođača izvoznika iz Ukrajine i Rusije ostaju na snazi