POVOLJNIJI DUG

Država spašava seljake od nepovoljnih kredita

05.07.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska banka za obnovu i razvoj namjeravaju pomoći poljoprivrednicima koji su uletjeli u nepovoljne bankovne kredite. Odobravat će se krediti s povoljnim kamatnim stopama od dva do tri posto i rokom povrata od osam do 10 godina te počekom od dvije godine

Pomoć poljoprivrednicima pred zatvaranjem farmi, ovrhama ili već rasprodanom stokom, mehanizacijom i nekretninama stiže pod nazivom 'Program kreditiranja financijskog restrukturiranja'. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je dogovor s HBOR-om postignut nakon analize problema poljoprivrednika i gospodarske krize.

Pravo na kredit, objasnili su nam u ministarstvu, imat će trgovačka društva, obrtnici, zadruge i ustanove registrirane Hrvatskoj prihvatljivog kreditnog ranga i rizika te fizičke osobe, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva u sustavu PDV-a. Sredstvima tog kredita refinancirat će postojeće kredite odobrene za primarnu poljoprivrednu djelatnost. Svoje zahtjeve oni već mogu poslati u HBOR, koji će odlučiti imaju li pravo na tako povoljne kredite.

Korištenje tog novog kredita odvija se putem poslovne banke, one koja je i odobrila nepovoljni kredit tako da banke nastavljaju sa svojim uhodanim poslom. Njih 32 u 2011. ostvarile su 4,72 milijarde kuna dobiti prije oporezivanja, u veljači je objavila Hrvatska narodna banka.

Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, pohvalio je novu mjeru. Štoviše, to je i bio jedan od zahtjeva poljoprivrednih udruga i HPK. Uz kamate od osam i više posto, tvrdi Brlošić, poljoprivrednici ne mogu poslovati, a mnogi su primorani uzimati nepovoljne krediti jer nemaju obrtna sredstva za rad. Brojni od njih redovno prate tečaj švicarskog franka iz poznatog razloga.

'Refinanciranje kredita samo je dio rješenja. Mi tražimo otvaranje komercijalnih banaka prema poljoprivrednicima i uvjete kreditiranja kakve imaju poljoprivrednici u EU. Na primjeru kamata to je dva do tri posto', ustvrdio je Brlošić.

S obzirom na broj ljudi u radnom procesu u poljoprivredi u Hrvatskoj, smatra, Hrvatskoj bi trebao biti interes imati banku specijaliziranu za poljoprivredu, na što također udruge godinama ukazuju.

'To bi trebala biti specifična banka, jer seljaci često nemaju dovoljnu vrijednost imovine za punu hipoteku', rekao je Brlošić.

Isplata dijela poticaja za lanjsku godinu također je ovih dana dobro došao, jer su troškovi gospodarstvima naglo skočili unazad dva tjedna koliko traje žetva, prvo ječma, sada pšenice. Agencija za plaćanja u poljoprivredi u ponedjeljak je za 84.991 korisnika počela isplaćivati drugu rundu poticaja za 2011. Isplatit će ukupno 1,15 milijarde kuna za kapitalna ulaganja, osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini, ekološku poljoprivrednu proizvodnju, integriranu poljoprivrednu proizvodnju, za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi, proizvodno vezana plaćanja u biljnoj proizvodnji – maslinovo ulje, šećerna repa, duhan, za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, te proizvodno vezana plaćanja u stočarstvu.

U prethodnom razdoblju isplaćeno je 1,3 milijarde kuna, također za 2011. Zbog duga Poreznoj upravi 7.683 korisnika nisu dobili poticaje.