VLADA DIŽE TROŠARINE

Litra goriva poskupljuje za 15 lipa

05.07.2012 u 08:59

Bionic
Reading

Od 10. srpnja gorivo će u Hrvatskoj, ako izračuni naftnih kompanija i pokažu da mu se cijena ne treba mijenjati, biti skuplje za 15 lipa po litri. Tih 15 lipa građani će zapravo uplaćivati u državni proračun jer će Vlada, kako doznajemo, trošarine, odnosno poseban porez koji se plaća na naftne derivate vratiti na staro, piše Novi list

Trošarine je u ožujku prošle godine, nakon što su cijene goriva počele rasti iznad deset kuna po litri snizila Vlada Jadranke Kosor, a sadašnja Vlada će, ako odluka doista prođe, ukinuti to smanjenje trošarina od 15 lipa po litri i vratiti trošarine na staro.

Na taj način državni proračun bi trebao dobiti dodatnih 25 milijuna kuna mjesečno, koliko je prema procjenama bivše Vlade, gubio u posljednjih 16 mjeseci zbog sniženja trošarina, što je ukupno oko 400 milijuna kuna godišnje.

Kad je odluka o sniženju trošarina donesena Vlada je u svom priopćenju objasnila da to čini zbog 'nestabilnosti tržišta sirovom naftom i nastojanja da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajnu cijenu goriva'. Na takav potez bivša se Vlada odlučila iako je time 'otišla' ispod minimalne granice koju je za trošarine na gorivo odredila Europska unija pa je bilo jasno da mogućnosti za nove intervencije nema kad su kasnije uslijedila nova poskupljenja.

Kako posljednjih tjedana cijene goriva padaju, aktualna Vlada se očito odlučila za to da je vrijeme da prestane s intervencijom na tržištu i da u proračun na taj način ubere dodatna sredstva. Vraćanje trošarina na staro, odnosno povećanje za 15 lipa ne znači da će od utorka cijene biti toliko veće, jer će one ovisiti o kretanju naftnih derivata na Mediteranu, pa je moguće da konačni rast cijena bude manji, ali i da gorivo poskupi više od 15 lipa, piše Novi list