NASTAVAK PREGOVORA

Tko će odnijeti pobjedu u novom ogledu sindikata i Vlade?

04.07.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Vlada i sindikati javnih službi ogledat će se u poslijepodnevnim satima u četvrtoj rundi pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, a očekuje se odgovor sindikata na Vladin prijedlog vremenski ograničene primjene smanjenja dodatka za radni staž s 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela oko 500 milijuna kuna

Premda je riječ o odricanju koje bi trajalo samo do kraja godine, teško će sindikati pristati na taj Vladin prijedlog jer upozoravaju da je riječ o direktnom zadiranju u plaće, dok su o ukidanju božićnice u ovoj godini, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna te izostanku jubilarnih nagrada i regresa iduće godine spremni sjesti za stol i pregovarati.

Dio, međutim, ističe da bi Vlada treba razmisliti o kompenzacijama za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta, a Vlada podsjeća da za plaće zaposlenih u javnim službama ove godine u proračunu na raspolaganju stoji 21,6 milijardi kuna, što je ograničenje koje ne smiju probiti jer bi tada u pitanje došlo ispunjenje proračuna i kreditni rejting zemlje.

Vlada ne odustaje ni od prijedloga o stavljanju izvan snage sporazuma koji su sindikati sklopili s bivšom Vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013. te o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine. Računaju da je gospodarska situacija dovoljno loša i kao takva dovoljno dobar razlog za otkazivanje ugovora te će se pozvati na članak 23. TKU-a prema kojem ima pravo jednostrano raskinuti sporazum ako dokaže da su se promijenile ekonomske okolnosti u odnosu na vrijeme kad se sporazum potpisivao.


Prema pisanju Večernjega lista, navodno je prijedlog otkazivanja već napisan, naime, ako dodatak TKU-a ne bude potpisan do petka, raskida se ugovor koji vrijedi do listopada 2013, a procedura potom uključuje 15 dana mirenja te tri mjeseca produljene primjene sporazuma, doduše, u tom je slučaju upitno koliko smisla uopće ima otkazivanje u kontekstu ušteda. Vlada uporno ponavlja da je cilj ušteda od dvije milijarde kuna, a druga opcija je linearno smanjenje koeficijenata, a zatim nakon isteka rokova isplata samo osnovice plaće uvećane za smanjeni koeficijent.

Međutim, odgovor sindikata, koje muči tradicionalno zbijanje redova, tada bi mogao biti štrajk, a tvrde i da bi Vlada na sudu svakako izgubila pravnu bitku. Je li to s obzirom na ipak nezavidnu ekonomsku situaciju posve točno, nije moguće tvrditi, a u međuvremenu ipak treba pričekati hoće li Vlada i sindikati naći kakav kompromis.