KASNE INVESTICIJE

Čačić: Na granici smo pucanja sustava!

03.07.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatska uvelike kasni u izgradnji novih elektrana, a sustav je na granici pucanja, upozorio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti održanoj u Zagrebu u organizaciji tjednika Lider

'Gori nam pod petama', istaknuo je Čačić, navodeći kako je potpuno neodgovorno i opasno što smo dopustili da se, gledajući apsolutne brojke, nalazimo na osmom mjestu u svijetu po uvozu električne energije

HEP-ove elektrane godišnje proizvedu 12 teravatsati struje, a potrošnja je 18 tervatasati. Maksimalno opterećenje u jednom satu je gotovo 4.000 MWh i dok je svjetski standard da proizvodnja bude dva puta veća radi sigurnosti opskrbe, mi smo, naglasio je, na 20 posto rezervi.

'Do 2020. oko 1200 MW termoelektrana izlazi iz pogona. Mi smo na granici pucanja sustava, a u dubokom smo zakašnjenju s novim projektima. Vidite sve što se dešava oko Plomina i Omble', rekao je Čačić.

Po ekonomskim pokazateljima situacija je još lošija. Hrvatska raspolaže s 700 MWh instalirane snage u elektranama koje koriste loživo ulje kao pogonsko gorivo. Iako one čine 47 posto od ukupne snage instalirane u termoelektranama, proizvode samo pet posto električne energije godišnje. Problem je što su neisplative i uglavnom ne rade jer je loživo ulje tri puta skuplje od ugljena.

'Kog boga ih onda imamo?', upitao se Čačić.

Postojeća energetska strategija predviđa izgradnju novih termoelektrana ukupne snage 2400 MW do 2020. godine. Prvi potpredsjednik Vlade najavio je kako će polovica od toga, zbog emisije CO2, biti zamijenjena reverzibilnim i akumulacijskim hidroelektranama

Izgradnjom Plomina 3 Hrvatska će, rekao je, zadovoljiti većinu svojih potreba za električnom energijom iz termoelektrana, s tim da će se kao pogonsko gorivo koristiti ugljen, a ne prirodni plin, što traže udruge zelenih.

'I ja sam prije kao laik mislio kako je ugljen užas, a plin savršen. A onda su mi objasnili da je ugljen u zadnjih pet godina poskupio osam posto, a nafta i plin za 250 posto. Emisije CO2 nisu na plinu nula, a na ugljenu beskonačne, već jedan prema dva. Stavite omjer cijene i omjer emisije i onda kad dođe do plaćanja struje i poskupljenja možda tad konačno počnemo malo misliti, a ne lupati bedastoće', istaknuo je Čačić.

Još jednom je upozorio da Hrvatska mora pet do šest puta ubrzati investicije kako bi ostvarila zacrtani plan od 15 milijardi eura ulaganja u energetski sektor u narednih 7,5 godina.