SINDIKATI VS. VLADA

'Danas bi mogao biti dan D'

02.07.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Banski dvori poprište su druge runde pregovora između Vlade i sindikata javnih službi oko dopuna temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama

Sindikalna četa popela se zajedno do Markova trga uz smiješak, nastojeći ostaviti dojam da su izglađeni prošlotjedni sukobi kad su predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribič i predsjednik Sindikata učitelja Zvonimir Laktašić optužili predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenku Avberšek da radi za SDP i da je spremna žrtvovati prosvjetni dodatak.

'Je l' vam nešto govori to što smo došli zajedno?' upitali su novinare sindikalni vođe. Iskušana metoda 'podijeli pa vladaj' ovaj put Vladi ne bi trebala uspjeti, razmišljaju sindikati čiji međusobni tinjajući rat prijeti da bi u Vladinom kresanju prava mogli ostati kratkih rukava. Naime, plan Banskih dvora je smanjivanje ukupnih izdataka za plaće u iznosu od dvije milijarde kuna koliko je i predviđeno u proračunu za ovu godinu.

Navodno su među Vladinim prijedlozima smanjenje koeficijenta za minuli rad i ukidanje božićnice u ovoj godini, prijedlog o smanjenju dnevnice u Hrvatskoj sa 170 na 150 kuna te prijedlog da iduće godine nema ni jubilarnih nagrada, ni regresa.

Sindikati na to ne pristaju, a na pitanje što je realno, jer poznato je kakva je situacija, Laktašić je uoči ulaska na pregovore ustvrdio da je 'najrealnije i najbolje i najpoštenije da Vlada odustane, jer od siromašnih nemaju što uzeti. 'Najrealnije i najpoštenije je da se ne smanje plaće!'


'Mi smo profesionalci i mi se i volimo', poručio je Ribič i zajednički dolazak ocijenio 'dobrim znakom'. 'Mislim da bi danas mogao biti dan Da, bit će vrlo gadno. Mrsić (ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić - op. a.) već je zaključio pregovore i rekao da oni neće popustiti. Pregovori su nešto gdje bi obje strane trebale malo popustiti, sad znate već ishod kako pregovara gospodin Mrsić, malo je zalutao u ovaj posao.'

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je došao nešto malo ranije nego kolege, uoči sastanka naglasio je da su 'stavovi sindikata jasni' te da 'nema dovoljno argumenata za smanjenje trajnih prava'. 'Kriza je ograničenog trajanja, pristajemo na pregovore o jednokratnim pravima koja su u pitanju za vrijeme krize', rekao je Babić i zaključio da 'ne dolazi u obzir korekcija koeficijenata, jer su to trajna prava koja dugoročno utječu na plaće i mirovine'.

Podsjetimo, temeljni Kolektivni ugovor kojim se uređuje radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010. i vrijedi do 31. srpnja 2013., a s obzirom na gospodarsku situaciju u lipnju su počeli razgovori predstavnika Vlade i sindikata o njegovim izmjenama.