POTRAGA ZA VLASNIKOM

Jako Andabak zainteresiran za Bizovačke toplice?

29.06.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Jako Andabak, poznati hotelijer i investitor, zainteresirao se za kupnju hotela Termia u Bizovačkim toplicama. Otkad je prije nekoliko dana u društvu članova Uprave obišao kompleks, zaposlenici u njemu vide posljednju nadu za privatizaciju hotela koji je dosad u čak devet pokušaja uzalud tražio vlasnika

Rekordan poslovni gubitak prošle godine veći od 25 milijuna kuna povećao je ukupni dug hotela na 127.943.000 kuna, čime je 'pojedeno' 97,73 posto temeljnoga kapitala.

Na Skupštini dioničara održanoj u četvrtak gubici koji se gomilaju deset godina ponovno su preneseni u sljedeću poslovnu godinu. No ovoga puta je predstavnik vlasnika – Agencije za upravljanje državnom imovinom – Josip Rac upozorio da je to posljednji put, jer nastave li Bizovačke toplice i dalje negativno poslovati, nagodinu će gubici premašiti vrijednost temeljnog kapitala, pa ih više neće moći prenositi.

Stoga Skupština nije odobrila rad Uprave i dala razrješnicu predsjedniku Željku Čaglju, kojemu niti Nadzorni odbor nedavno nije povjerio novi mandat, ostavivši ga na čelu tvrtke do izbora novog predsjednika Uprave. Kako se predstavnici SDP-a i HNS-a u Vladi još nisu o tomu uspjeli dogovoriti, Čagalj stvara nove gubitke za bruto plaću od 22.700 kuna i ne proglašava stečaj premda je društvu račun blokiran od studenoga 2008. godine, a zakon ga obvezuje da to učini nakon 60 dana blokade računa.

Zbog toga je protiv njega Državno odvjetništvo pokrenulo i kazneni postupak. AUDIO je do kraja prošle godine za pokriće troškova Bizovačkim toplicama isplatio cca 60 milijuna kuna, a i dalje im šalje novac za isplatu plaća, za koje se protuzakonito koristi račun tvrtke-kćeri, Lječilišta Bizovačkih toplica.

Usprkos katastrofalnim poslovnim rezultatima, Čagalj je pred dioničarima branio svoj i rad Uprave hvaleći se da je 'sam u čudesnoj borbi priskrbio tvrtki status lječilišta' te je 'u nemogućoj misiji održao tvrtku na životu'. Ustvrdivši da ipak nije čarobnjak, priznao je da niti jedna lipa nije ulagana u objekt, zbog čega kontinuirano pada broj posjetitelja i kupača u bazenima. To je i razlog lanjskog pada prihoda hotela na samo 10.405.000 kuna. Prije desetak godina bili su veći od 18 milijuna, što vlasnika nije zadovoljavalo, pa je HFP smijenio tadašnju najuspješniju upravu dosad, na čelu s Milkom Rebom.

Zbog nemogućnosti rješavanja problema i otezanja vlasnika s promjenom očito nesposobne Uprave, Nadzorni je odbor nakon samo dva mjeseca rada u dopunjenom sastavu 21. svibnja podnio ostavku.

Sve su nade sada okrenute Jaki Andabaku, da je ipak ublažio stavove otprije nešto više od dvije godine, kada je za Poslovni dnevnik, govoreći doduše o ponudi devastiranih jadranskih hotela iz portfelja HFP-a, rekao:

'Sva ta društva koja HFP pokušava prodati ne vrijede ništa, jer su opterećena dugovima koji prelaze temeljni kapital. Da mi država danas ponudi 10 milijuna kuna da preuzmem takav hotel, odbio bih. Nitko ozbiljan to neće uzeti ni za kunu. Ulaganja koja tamo čekaju investitore su golema i neizvjesna.'