ANALIZA CIJENA

Rajčice u godinu dana poskupjele za 44 posto

Bionic
Reading

Portal Supermarketi.info usporedio je današnje cijene u supermarketima s onima iz lipnja prošle godine kada je na kormilu države bila Jadranka Kosor. Iako bi se iz gole statistike moglo zaključiti da je Milanovićeva Vlada uspješnija od prethodne, zbog rasta cijene energenata, svaka kuna koju građani uštede na hrani preusmjerava se na skuplje režije

Od 46 artikala, na kojima je došlo do značajnije promjene cijene u najmanje četiri, od promatranih sedam supermarketa, čak 17 je poskupjelo, a 29 pojeftinilo. S obzirom na to da je ekonomsko stanje građana iz dana u dan sve teže, jer su sve opterećeniji skupljom strujom, plinom, vodom, gorivom i ostalim režijama koje su u nekoliko navrata poskupljivale tijekom proteklih nekoliko mjeseci, vjerojatno će im biti jako teško povjerovati u navedeni podatak, piše Supermarketi.info.

No u odnosu na lipanj prošle godine, doista su cijene artikala široke potrošnje, bez obzira na povećanje PDV-a, povoljnije. Iako su se tijekom prosinca prošle godine te siječnja i veljače ove godine trgovački lanci prethodnim podizanjem cijena već pripremili na podizanje stope PDV-a koje je uslijedilo 1. ožujka ove godine, čini se da u protekla tri i pol mjeseca, uspijevaju držati cijene na razini onih s početka godine. Ostaje za vidjeti hoće li se taj trend zadržati i tijekom ljetnih mjeseci, kad bi turistička sezona mogla biti okidač novih poskupljenja koja bi se mogla zadržati i nakon rujna.

Najveći trend poskupljenja pokazale su rajčice koje su skuplje u svih sedam promatranih supermarketa i to za čak 44,07 posto u prosjeku. Svježi krastavci skuplji su u prosjeku za 39,06 posto, a grah 23,23 posto. Veće cijene svježe rajčice i krastavaca doista iznenađuju, s obzirom da se radi o povrću čija je sezona upravo sada i trebalo bi biti barem na razini prošlogodišnjih cijena ili eventualno neznatno skuplje. Nemalo čudi i to što je cijena banane viša u odnosu na isti period prošle godine gotovo 10 posto u prosjeku.

Ljubitelji piva primijetili su skok cijene dvaju najpopularnijih artikala Ožujskog i Karlovačkog u staklenoj boci od 0,5 l za 3,60 posto u prosjeku. Osim piva, skuplja je i kava čija se cijena u nekoliko navrata penjala tijekom proteklih mjeseci za manje postotke. Iako je dječja hrana puno jeftinija nego li je bila prošle godine, pelene su zato skuplje za oko 11 posto.

Kako je PDV na ulje, šećer i ostale osnovne namirnice snižen sa stope 23 posto na 10 posto, bilo je i za očekivati da ćemo upravo na tim artiklima zamijetiti veliku razliku u cijeni. No, da će cijena češnjaku biti više od 50 posto povoljnija nego u ovom periodu prošle godine, to nismo očekivali. Žuti luk je također neočekivano jeftiniji za 37 posto u prosjeku. Jednako smo iznenađeni i pojeftinjenjem mesnih prerađevina kao što su hrenovke i salame, s obzirom da to nisu artikli koji su bili zahvaćeni pozitivnim promjenama stope PDV-a.

'Komentirajući samo golu statistiku, i to samo iz aspekta cijena hrane i ostalih artikala široke potrošnje u supermarketima, može se zaključiti da je ova Vlada uspješnija od prethodne. No gledajući sva spomenuta (višekratna) poskupljenja jednako tako životno važnih energenata,  rezultati ove Vlade i ne izgledaju više tako dobro ni obećavajuće. Čini se kao da se htjela demonstrirati socijalna osjetljivost, jer se porezno rasteretilo dječju hranu i osnovne namirnice, što definitivno ide u prilog socijalno najugroženijima. No podižući cijene energentima, stvorio se mehanizam u kojem se svaka ušteđena kuna na hrani i kućnim potrepštinama, zapravo samo preusmjerava na veće troškove režija. U najboljem slučaju, ekonomsko stanje kućanstava ostalo je na istome na čemu je bilo i prije promjene vlasti', piše portal Supermarketi.info.