NAKON SEDAM GODINA

Svečano otvorena tvornica kamene vune Rockwool

26.06.2012 u 19:36

Bionic
Reading

Rockwoolova tvornica kamene vune, u koju je uloženo 100 milijuna eura i zapošljava više od 130 ljudi, danas je svečano otvorena u Potpićanu, sedam godina nakon što je Rockwool Grupa započela tu greenfield investiciju i nakon što je uspješno riješila sve prepreke, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja joj u travnja izdalo uporabnu dozvolu

Tvornicu su na simboličan način otvorili Eelco van Heel, predsjednik Uprave Rockwool Grupe, Bo Erik Weber, danski veleposlanik u Hrvatskoj, zajedno s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Ivanom Vrdoljakom te zamjenikom direktora HUP-a Bernardom Jakelićem i to istovremenim pritiskom na četiri ikone na zaslonu iPada koje predstavljaju četiri osnovne karakteristike i temeljne vrijednosti kamene vune - protupožarnost, održivost, zaštitu od buke i dugotrajnost.

'Sa svim sada ishodovanim dozvolama, radujemo se da će ova tvornica biti u samom vrhu Grupe. Ona je izvrsno locirana kako bi iskoristila prilike u južnoj i istočnoj Europi gdje postoji rastuća potreba za energetski učinkovitim zgradama', istaknuo je predsjednik Uprave Rockwool Grupe Eelco van Heel dodavši kako tvornica raspolaže visoko kvalificiranim stručnim djelatnicima.

Iz Rockwoola ističu kako im je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 23. travnja izdalo uporabnu dozvolu potvrđujući time da je njihova tvornica izgrađena u skladu s glavnim projektom i da se radi u skladu s vrlo strogim nacionalnim propisima, poštujući visoke standarde zaštite okoliša i ljudskoga zdravlja.


Ustvrdivši kako ova investicija mora biti primjer kako se treba dovršiti, a ne pratiti jednu investiciju, ministar Vrdoljak je kazao kako građanima Hrvatske danas trebaju radna mjesta i stoga je, drži, ova investicija tim vrijednija.

'Trebamo slične investicije koje čuvaju našu zemlju, naš zrak, koje donose nove tehnologije i nova znanja, i takve se šanse ne smiju propustiti', poručio je Vrdoljak dodavši kako ova Rockwoolova tvornica u Istri nije samo, kako je rekao, 'tvornica za Hrvatsku, već za cijelu regiju'.

Čestitavši čelnicima Rockwool Grupe na upornosti i zahvalivši im pritom na odabiru lokacije i zemlje koju su tražili za partnere, Vrdoljak je istaknuo kako Hrvatska mora na osnovu ovog primjera obećati drugim investitorima kako 'nema više sporosti u Hrvatskoj, već da su odluke brze po pitanju otvaranja radnih mjesta i izdavanja dozvola'.

Danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber naglasio je kako je investitor očito u Hrvatskoj prepoznao povećanu svijest o potrebi za poboljšanjem energetske učinkovitosti u zgradama te kako je pratio s velikom pozornošću Vladin projekt energetske obnove javnih zgrada.