DRAMA U SPLITU

Radnici Jadrankamena na slobodi uz zabranu prilaska Anči Bašić

22.06.2012 u 12:46

Bionic
Reading

Četvorica radnika Jadrankamena, koja su jučer uhićena, danas u poslijepodnevnim satima, nakon provedenog ispitivanja, odlukom Općinskog državnog odvjetništva puštena su na slobodu te su im izrečene mjere opreza, izvijestila je Katja Jajaš, odvjetnica sindikalnog čelnika u Jadrankamenu Tončija Drpića koji je bio jedan od uhićenika

'Općinsko je državno odvjetništvo u Splitu svoj četvorici radnika Jadrankamena, puštajući ih na slobodu, izreklo mjeru opreza, to jest zabranjeno im je fizičko približavanje stečajnoj upraviteljici tog poduzeća Anči Bašić na rastojanje manje od 50 metara, a osim toga jednom tjedno se moraju javljati policiji u Supetru na Braču, odnosno načelniku policijske postaje Brač', rekla je za Hinu odvjetnica Jajaš.

Općinsko je državno odvjetništvo, ne navodeći imena četvorice radnika Jadrankamena, koji su pušteni na slobodu, izvijestilo na svojoj web stranici kasno poslijepodne da im se mjera opreza nalaže jer 'postoje osnove za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela'.

Osim Tončija Drpića jučer su uhićena još trojica radnika Jadrankamena - braća Josip i Marko Eterović i Dario Martinić

'Postoji osnovana sumnja da su od 15. svibnja do 20. lipnja 2012. u Pučišćima na otoku Braču, kao članovi sindikata jednog trgovačkog društva (Jadrankamena) u stečaju, zajednički i dogovorno, u cilju onemogućavanja provođenja zakonitih odluka Trgovačkog suda u Splitu i stečajne upraviteljice (Anči Bašić) kontinuirano pozivali na otpor sadašnje i bivše uposlenike društva i mještane Pučišća, čime su znatno otežali provođenje donesenih odluka i s tim u vezi provođenje službenih radnji', obrazložilo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Kako se doznaje od Katje Jajaš, odvjetnice Tončija Drpića, tijekom protekle noći uhićeni su odbijali uzimati hranu i lijekove, a jedan od njih Dario Martinić je zbog zdravstvenih poteškoća proteklu noć proveo u splitskoj bolnici.

'Tonči Drpić je danas prijepodne imao zdravstvenih poteškoća te je koristio lijekove', dodala je Jajaš za Hinu.

Ispred splitske Policijske uprave i obližnjeg Županijskog suda 50-tak radnika Jadrankamena iz Pučišća i njihovih obitelji čekali su ishod ispitivanja četvorice uhićenika, a dio njih je proveo cijelu noć na tom mjestu prosvjedujući protiv uhićenja.

Solidarni Zagrepčani

Nešto iz 14 sati na zagrebačkom Zrinjevcu okupilo se 20-ak građana kako bi javno podržali radnike Jadrankamena, prije svega, ističu okupljeni, one koji su završili u pritvoru.

'Kada država odluči, onda se ljude trpa u pritvor. Fašizam je svaki sustav koji u korist nekih drugih nanosi štetu. Ljudi su obeshrabreni, no solidarnost je nešto veoma važno', kazao je jedan od prosvjednika, referirajući se na Dan antifašističke borbe i ističući da dozvolu za okupljanje nisu tražili jer 'tražiti dozvolu od onih protiv kojih prosvjedujemo smisla nema'. 'Gdje počinje zakon završava pravda', dodao je.

Prosvjednici su izrazili podršku radnicima transparentom s natpisom 'Zauzmi, obrani, proizvodi Jadrankamen' na kojem su bili istaknuti nazivi tvrtki, između ostalog, Dioki, Dalmatinka, 3. maj, Brodosplit, Vjesnik i Kamensko.

'Mi smo imali podršku javnosti, no kod Jadrankamena je druga priča. Gajim još uvijek nadu da će pravda pobijediti jer taj biser Jadrana treba opstati', kazala je Danica Radošević, bivša radnica Kamenskog, koja ističe kako u Jadrankamenu postoji dovoljno sirovina ali i radnika za nastavak proizvode. Dodala je i kako se o napuštenim životinjama u Hrvatskoj svi brinu, no o obespravljenim radnicima nitko, te istaknula kako je cilj ovakvih skupova pokazati da ne treba zaboraviti nezaposlene i u drugim dijelovima Hrvatske.